Особливості змін показників добового моніторування електрокардіограми та артеріального тиску у машиністів електропоїздів метрополітену в залежності від участі у виробничому процесі - Думка, І.В.; Квітка, М.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статті представлені питання впливу несприятливих виробничих факторів виробничого середовища на організм машиністів електропоїздів метрополітену. Серед несприятливих виробничих факторів основними являється: шум і вібрація, нервово-емоційна напруженість, стреси, вимушена робоча поза, гіподинамія, несприятливий мікроклімат, повна або часткова відсутність природньої освітленості, різка зміна освітленості. Ці фактори найбільш достовірно призводять до зриву механізмів адаптації та появи патологічних відхилень від норми у машиністів електропоїздів. При аналізі результатів добового моніторування електрокардіограми у 28 обстежуваних, зроблено висновок про вегетативний дисбаланс за рахунок переважання тонусу симпатичної нервової системи, що може бути ризиком виникнення серцево-судинних захворювань. Захворюваність машиністів електропоїздів метрополітену потребує подальшого вивчення і вирішення питань щодо покращення умов праці, розроблення заходів профілактики та корекції виявлених патологічних відхилень та захворювань внутрішніх органів. В статье представлены вопросы влияния неблагоприятных факторов производственной среды на организм машинистов электропоездов метрополитена. Среди неблагоприятных производственных факторов основными являются: шум и вибрация, нервно-эмоциональное перенапряжение, стрессы, вынужденная рабочая поза, гиподинамия, неблагоприятный микроклимат, полное или частичное отсутствие естественного освещения, резкие перепады освещения. Эти факторы наиболее достоверно приводят к срыву механизмов адаптации и возникновению патологических отклонений от нормы у машинистов электропоездов. При анализе результатов суточного мониторирования электрокардиограммы у 28 обследуемых сделан вывод о вегетативном дисбалансе за счет преобладания тонуса симпатической нервной системы, что может быть риском развития сердечно-сосудистых заболеваний. Заболеваемость машинистов электропоездов метрополитена требует дальнейшего изучения и решения вопросов по улучшению условий труда, разработки мероприятий профилактики и коррекции выявленных патологических отклонений и заболеваний внутренних органов. The article presents the issues of the impact of favorable factors of working environment on organisms of subway train drivers. The main unfavorable factors of this occupation are: noise and vibration, nervous and emotional strains, stress, forced labour posture, hypodynamia (physical inactivity), total or partial lack of lighting’ rapid changes of illumination. These factors most reliably lead to the disruption of the mechanisms of adaptation and formation of pathological abnormalities in train drivers. According to the results of daily monitoring of the electrocardiogram in 28 surveyed people, it is predominance of the nervous system, which could be a risk for cardiovascular disease. Sick rate of subway train driver needs further investigations and resolutions of issues to improve the development of preventive measures and correction of abnormalities and diseases of internal organs.