Особливості розподілу поліморфізмів гена ендотеліальної NO-синтетази у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та метаболічним синдромом - Бондар, В.М.; Чернишова, К.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Представлені результати аналізу розподілу генотипів і алелей поліморфізмів T (-786) C і G894T гена ендотеліальної NO-синтетази (eNOS) у хворих на артеріальну гіпертензію (АГ) в залежності від наявності або відсутності метаболічного синдрому (МС) в популяції південного регіону України. При вивченні поліморфізму T (-786) C гена eNOS не виявлено асоціації з АГ і МС в даній популяції, наявність МС достовірно не вплинула на розподіл частот даного поліморфізму. При вивченні поліморфізму G894T гена eNOS була виявлена асоціація даного поліморфізму з АГ при наявності супутнього МС. Отримані результати можуть бути використані в якості діагностичних та прогностичних маркерів. Представлены результаты анализа распределения генотипов и аллелей полиморфизмов T (-786) C и G894T гена эндотелиальной NO-синтетазы (eNOS) у больных артериальной гипертензией (АГ) в зависимости от наличия или отсутствия метаболического синдрома (МС) в популяции южного региона Украины. При изучении полиморфизма T (-786) C гена eNOS не обнаружено ассоциации с АГ и МС в данной популяции, наличие МС достоверно не повлияло на распределение частот данного полиморфизма. При изучении полиморфизма G894T гена eNOS была обнаружена ассоциация данного полиморфизма с АГ при наличии сопутствующего МС. Полученные результаты могут быть использованы в качестве диагностических и прогностических маркеров. The results of analysis of the distribution of genotypes and alleles of polymorphisms T (-786) C and G894T of endothelial NO- synthetase (eNOS) in patients with arterial hypertension (AH), depending on the presence or absence of metabolic syndrome (MS) in the population of the southern region of Ukraine are presented. In the study of polymorphism T (-786) C of eNOS gene was not found association with hypertension and MS in this population, the presence of MS was not significantly affected the frequency of distribution of this polymorphism. In the study of polymorphism G894T of eNOS gene it is demonstrated the association of this polymorphisms with hypertension with concomitant MS. The obtained results can be used as diagnostic and prognostic markers.