Ендокринний статус хворих на остеоартроз при метаболічному синдромі - Єфременкова, Л.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Обстежено 30 жінок з остеоартрозом колінних суглобів при метаболічному синдромі. Вивчали інтенсивність больового синдрому по 10 – бальній візуально-аналоговій шкалі (ВАШ), якість життя за індексами Лекена і EuroQol-5D. Досліджували рівні глюкози, інсуліну, тиреотропного гормона, лептину, С-реактивного білка, інтерлейкіна-1. В дослідження включені хворі з І-ІІ рентгенологічною стадією остеоартрозу по J.H. Kellgren и J.S. Lawrence. Повторне дослідження проводили через 2 роки. Установлено, що у хворих з негативною рентгенологічною динамікою (n = 4) в порівнянні з групою за відсутності такої (n = 26) вихідно більш інтенсивний больовий синдром (більш інтенсивний біль за ВАШ), гірша якість життя (вище альгофункціональний індекс Лекена та індекс EuroQol-5D). В групі з негативною динамікою вищі рівні інсуліну, індекса НОМА, тиреотропного гормону, лептину, С-реактивного білка та інтерлейкіна-1. Таким чином, у хворих на остеоартроз при метаболічному синдромі високі рівні лептину, тиреотропного гормону, інсуліну, інтерлейкіну-1 та С-реактивного білка асоціюються з більш інтенсивним больовим синдромом, гіршою якістю життя і негативною динамікою суглобової щілини при тривалому спостереженні. Обследованы 30 женщин с остеоартрозом коленных суставов при метаболическом синдроме. Изучали интенсивность болевого синдрома по 10 – балльной визуально-аналоговой шкале (ВАШ), качество жизни по индексам Лекена и EuroQol-5D. Исследовали уровни глюкозы, инсулина, тиреотропного гормона, лептина, С-реактивного белка, интерлейкина-1. В исследование включены больные с І-ІІ рентгенологической стадией остеоартроза по J.H. Kellgren и J.S. Lawrence. Повторное исследование проводили через 2 года. Установлено, что у больных с негативной рентгенологической динамикой (n = 4) в сравнении с группой в отсутствие таковой (n = 26) исходно более интенсивный болевой синдром (более интенсивная боль по ВАШ), хуже качество жизни (выше альгофункциональный индекс Лекена и индекс EuroQol-5D). В группе с негативной рентгенологической динамикой выше уровни инсулина, индекса НОМА, тиреотропного гормона, лептина, С-реактивного белка и интерлейкина-1. Таким образом, у больных остеоартрозом при метаболическом синдроме высокие уровни лептина, тиреотропного гормона, инсулина, интерлейкина-1 и С-реактивного белка ассоциируются с более интенсивным болевым синдромом, худшим качеством жизни и негативной динамикой суставной щели при длительном наблюдении. The investigation involved 30 women with osteoarthritis of the knee with the metabolic syndrome. Examined pain intensity 10 — point visual analogue scale (VAS), the quality of life Lequesne’s index and EuroQol-5D. Examined the levels of glucose, insulin, thyreoitropine, leptin, C-reactive protein, interleukin-1. The investigation included patients with I-II stage radiographic osteoarthritis in JH Kellgren and J.S. Lawrence. Repeated clinical investigation was performed in 2 years. It was found that patients with a negative X-ray dynamics (n = 4) compared with the group in its absence (n = 26) at baseline more intense pain (more intense pain VAS), worse quality of life (above algofunсtional Lequesne index and the index of EuroQol -5D). In the group with negative radiological dynamics of higher levels of insulin, HOMA index, thyreoitropine, leptin, C reactive protein and interleukin 1. Thus, in patients with osteoarthritis and metabolic syndrome high levels of leptin, thyreoitropine, insulin, interleukin 1 and C-reactive protein are associated with more intensive pain, worse quality of life and the negative dynamic of the joint space with long-term follow-up.