Особливості перебігу множинного склерозу у хворих Вінницької області з урахуванням рівня забезпеченості вітаміном D - Малик, С.Л. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проаналізовано дані спостереження за 79 пацієнтами з множинним склерозом (МС). Поширеність дефіциту вітаміну D склала 35,4 %. Найнижчі значення рівня 25(OH)D в сироватці крові виявлено у хворих з вторинно-прогресуючим типом перебігу МС та під час фази загострення захворювання. Показник забезпеченості організму вітаміном D зворотно корелював із індексом прогресування МС (EDSS/тривалість захворювання в роках) (r = -0,30; p = 0,007). Проанализированы данные наблюдений за 79 пациентами с рассеянным склерозом (РС). Распространенность дефицита витамина D составила 35,4 %. Наиболее низкие значения уровня 25(OH)D в сыворотке крови у больных с вторично-прогрессирующим типом течения РС и во время фазы обострения заболевания. Показатель обеспеченности организма витамином D обратно коррелирует с индексом прогрессирования МС (EDSS / продолжительность заболевания в годах) (r = -0,30; p = 0,007). Data were analyzed from 79 multiple sclerosis (MS) patients. The prevalence of low Vitamin D status was 35.4 %. Рatients with secondary-progressive MS and during MS exacerbation had the lowest 25(OH)D level. Low Vitamin D status was inversely associated with the progression index (disability grade divided by the duration of the disease) (r = -0.30; p = 0.007).