Деякі аспекти гігієнічної діагностики навколишнього середовища - Головкова, Т.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Хімічна агресія техногенного забруднення середовища існування людини, на думку фахівців, є провідним фактором ризику для популяційного здоров’я населення. Екологічна ситуація в промислових районах, характеризується негативним впливом на мешканців розповсюджених токсикантів — важких металів. У зв’язку з цим, у роботі проаналізовані дані комплексних досліджень, присвячених гігієнічної діагностики навколишнього середовища. З метою оцінки впливу свинцю і кадмію техногенного походження на організм чутливих верств населення проведено: аналіз вмісту цих металів в об’єктах довкілля; біомоніторинг в крові та сечі вагітних жінок — жительок промислового міста Дніпропетровська; визначеня величини їх сумарного добового надходження; розрахування коефіцієнтів конверсії для характеристики можливих взаємозв’язків зовнішніх і внутрішніх експозицій ксенобіотиків. Химическая агрессия техногенного загрязнения среды обитания человека, по мнению специалистов, является ведущим фактором риска для популяционного здоровья населения. Экологическая ситуация в промышленных районах, характеризуется негативным влиянием на жителей распространенных токсикантов – тяжелых металлов. В связи с этим, в работе проанализированы данные комплексных исследований, посвященных гигиенической диагностики окружающей среды. С целью оценки влияния свинца и кадмия техногенного происхождения на организм чувствительных групп населения проведен: анализ содержания этих металлов в объектах внешней среды; биомониторинг в крови и моче беременных женщин – жительниц промышленного города Днепропетровска; определение величины их суммарного суточного поступления; рассчет коэффициентов конверсии для характеристики возможных взаимосвязей внешних и внутренних экспозиций ксенобиотиков. Chemical aggression of technogenic contamination of the environment, according to experts, is a leading risk-factor for population health. The ecological situation in industrial regions characterized by a negative influence of widespread toxicants — heavy metals on the inhabitants. Therefore in this article analysis of the data of complex researches, devoted to sanitary diagnostic of environment, is done. In order to assess the influence of technogenic origin lead and cadmium on the organism susceptible populations carried out: analysis of the content of these metals in the environmental objects; biomonitoring in blood and urine of pregnant women — residents of the industrial city of Dnipropetrovsk; determination of the value of their total daily intake; calculation of conversion coefficients for characterizing the possible relationship between external and internal exposures xenobiotics.