Зміни рівнів біомаркерів ішемії головного мозку під впливом нейропротекторів у хворих із хронічним порушенням мозкового кровообігу - Смолко, Д.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проведено аналіз перебігу захворювання у 320 пацієнтів в гострому періоді ішемічного інсульту, котрі отримували цитопротектори (кортексин, гліатилін або мексидол). Досліджено рівні аутоантитіл до NMDA-рецепторів, AMPA-рецепторам та до білку S100 у сироватці крові. Виявлено взаємозв‘язок між проведеним лікуванням із застосуванням нейропротекції та результатом захворювання. Кортексин сприяє найбільш вираженому зниженню концентрації біомаркерів (на 70%), порівняно з гліатиліном (на 60%) і мексидолом (на 40%). Проведен анализ течения заболевания у 320 пациентов в остром периоде ишемического инсульта, которые получали цитопротекторы (кортексин, глиатилин или мексидол). Исследованы уровни аутоантител к NMDA-рецепторам, AMPA-рецепторам и к белку S100 в сыворотке крови. Выявлена взаимосвязь между проведенным лечением с применением нейропротекции и исходом заболевания. Кортексин способствует более выраженному снижению концентрации биомаркеров (на 70%), по сравнению с глиатилином (на 60%) и мексидолом (на 40%). The analysis of the disease at 320 patients with acute ischemic stroke is given. Investigated levels of NMDA-Receptor Antibody, AMPA-Receptors Antibody and Antibody to S100 in serum. The relation between being treated with neuroprotection and disease outcome was detected. Cortexin promotes more pronounced decrease in concentration of the biomarkers (70%) compared with Gliatilin (60%) and Mexidol (40%).