Клинико-генетические особенности аномалий прорезывания зубов мудрости - Желнин, Е.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проведенное исследование посвящено изучению полиморфизмов генов-кандидатов IL1в и TNFRSF11B и их ассоциации с затрудненным прорезыванием зубов мудрости. Носительство генотипа СС гена IL1в является фактором повышенного риска развития патологии, а носительство генотипа ТТ не отражало связи с развитием патологии. Носители генотипа Lys/Lys гена TNFRSF11B имели повышенный риск развития затрудненного прорезывания зубов мудрости, а генотипов Lys/Asp и Asp/Asp – низкую степень ассоциации с развитием данной патологии. Проведене дослідження присвячене вивченню поліморфізмов генів-кандидатів IL1в и TNFRSF11B та їх асоціації з утрудненим прорізуванням зубів мудрості. Носійство генотипу СС гена IL1в є чинником підвищеного ризику розвитку патології, а носійство генотипу ТТ не відображало зв’язку з розвитком патології. Носії генотипу Lys/Lys гена TNFRSF11B мали підвищений ризик розвитку утрудненого прорізування зубів мудрості, а генотипів Lys/Asp і Asp/Asp – низьку ступінь асоціації з розвитком даної патології. This study deals with the study of IL1в and TNFRSF11B candidate genes polymorphisms and their association with difficult wisdom teeth eruption. IL1в gene SS genotype is a factor of increased risk of this abnormality development and TT genotype was not found to reflect the connection with the development of the abnormality. TNFRSF11B gene Lys/Lys genotype was found to be associated with an increased risk of difficult wisdom teeth eruption and Lys/Asp and Asp/Asp genotypes were observed to have low degree of association with the development of this pathology.