C159T полиморфизм гена CD14 рецептора и антиэндотоксиновый иммунитет у пациентов с частыми и редкими обострениями астмы - Бисюк, Ю.А.; Курченко, А.И.; Кондратюк, В.Е.; Дубовой, А.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Изучен С159Т полиморфизм гена CD14 рецептора, антиэндотоксиновий иммунитет у 219 пациентов с редкими и у 112 с частыми обострениями бронхиальной астмы. Установлено, что в популяции АР Крым риск развития астмы с редкими обострениями повышен (ОШ = 1.502, p = 0,041) при наличии генотипов СТ или ТТ. Риск развития бронхиальной астмы с частыми обострениями не зависит от С159Т полиморфизма. У пациентов с ТТ генотипом наблюдается гиперпродукция антиэндотоксиновых антител класса М и sCD14. Вивчено С159Т поліморфізм гену CD14 рецептора та антиендотоксиновиЙ імунітет у 219 пацієнтів з рідкісними і у 112 з частими загостреннями бронхіальної астми. Встановлено, що в популяції АР Крим ризик розвитку астми з рідкими загостреннями підвищений (ВШ = 1,502, p = 0,041) при наявності генотипів СТ або ТТ. Ризик розвитку бронхіальної астми з частими загостреннями не залежить від С159Т поліморфізму. У пацієнтів з ТТ генотипом спостерігається гіперпродукція антиендотоксинових антитіл класу М і sCD14. There were studied C159T polymorphism of CD14 receptor and anti-endotoxin immunity in 219 patients with rare and 112 with frequent exacerbations of asthma. It was found that in a population of Crimea the risk of asthma with rare exacerbations elevated (OR = 1.502, p = 0.041) in the presence of CT or TT genotypes. The risk of asthma with frequent exacerbations did not dependent from C159T polymorphism. There was observed overproduction of anti endotoxin antibodies of class M and sCD14 in patients with the TT genotype.