Особенности течения псориаза у лиц с хронической вирусной инфекцией - Богатырева, И.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Под наблюдением находились 98 больных, в возрасте от 7 до 58 лет, с давностью заболевания от 3 до 18 лет, в том числе 40 мужчин и 48 женщин. Был проведен анализ особенностей клиники и течения псориаза с хронической вирусной инфекцией (ХВИ) у 42 (47,7 %) больных псориазом и 46 (52,3 %) больных псориазом без ХВИ. Индекс PASI свыше 10 установлен у 20 (47,6 %) больных псориазом с ХВИ и лишь у 15 (32,6 %) больных псориазом без ХВИ. Средне-тяжелое и тяжелое течение псориаза было у 30 (71,4 %) больных с ХВИ и лишь у 23 (50 %) больных псориазом без ХВИ. Ежегодные осенне-весенние обострения отмечены у 29(69 %) больных псориазом с ХВИ и лишь у 18 (39,1 %) больных псориазом без ХВИ. Выявлена зависимость степени выраженности псориатических симптомов и тяжесть течения дерматоза с наличием ХВИ. Хроническая вирусная инфекция (CMV,EBV) усугубляет течение псориаза, способствуя большей выраженности клинических симптомов дерматоза, более тяжелому течению дерматоза с частыми рецидивами. Выявленные данные необходимо учитывать при планировании лечебно-диагностической тактики. Під спостереженням знаходилися 98 хворих, у віці від 7 до 58 років, з давністю захворювання від 3 до 18 років, у тому числі 40 чоловіків і 48 жінок. Був проведений аналіз особливостей клініки та перебігу псоріазу з хронічною вірусною інфекцією (ХВІ) у 42 (47,7 %) хворих на псоріаз та 46 (52,3 %) хворих на псоріаз без ХВІ. Індекс PASI понад 10 встановлений у 20 (47,6 %) хворих на псоріаз з ХВІ і лише у 15 (32,6 %) хворих на псоріаз без ХВІ. Середньо-тяжкий і тяжкий перебіг псоріазу був у 30 (71,4 %) хворих з ХВІ і лише у 23 (50 %) хворих на псоріаз без ХВІ. Щорічні осінньо-весняні загострення відзначені у 29 (69 %) хворих на псоріаз з ХВІ і лише у 18 (39,1 %) хворих на псоріаз без ХВІ. Виявлено залежність ступеня вираженості псоріатичних симптомів і тяжкість перебігу дерматозу з наявністю ХВІ. Хронічна вірусна інфекція (СМV, EBV) впливає на ступінь вираженості псоріатичного висипу і тяжкість перебігу дерматозу. The study included 98 patients, aged from 7 to 58 years, with disease duration from 3 to 18 years, including 40 men and 48 women. We analyzed clinical features and course of psoriasis with chronic viral infection (CVI) in 42 (47.7 %) patients with psoriasis and 46 (52.3 %) patients with psoriasis without CVI. PASI index over 10 is set in 20 (47.6 %) patients with psoriasis and only 15 (32.6 %) patients with psoriasis without CVI. Medium-heavy and heavy psoriasis were 30 (71.4 %) patients with CVI and only in 23 (50 %) patients with psoriasis. without CVI. The annual autumn and spring aggravation observed in 29 (69 %) patients with psoriasis with CVI and only 18 (39.1 %) patients with psoriasis without CVI. The dependence of the degree of severity of psoriasis symptoms and severity of the dermatosis with the presence of CVI. Chronic viral infections (CMV, EBV) affects the severity of psoriasis rash and severity of dermatoses.