Морфометричний аналіз протекторної дії альфа-ліпоєвої кислоти за умов підгострого впливу наночастинок срібла декаедричної форми - Андрійчук, Н.Й. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В роботі досліджено можливі протекторні властивості альфа-ліпоєвої кислоти (АЛК) в дозах 12,5 та 25 мг/кг на лабораторних щурах за умов введення розчину декаедричних наночастинок срібла (НЧС) розміром 45 нм у дозі 5 мг/кг. АЛК та розчин НЧС вводили 1 раз на добу протягом 14 днів внутрішньоочеревинно. Протекторну дію ліпоєвої кислоти виявлено за допомогою морфометричного аналізу патоморфологічних змін внутрішніх органів експериментальних щурів. Профілактичне застосування АЛК за внутрішньоочеревинного введення у дозах 12,5 та 25 мг/кг призводить до зменшення інтенсивності пошкодження печінки, нирок, серця, легень та головного мозку НЧС декаедричної форми в 2-2,5 рази. Проведена оцінка протекторного впливу АЛК вказує на можливість застосування даного препарату за дози 12,5 мг/кг з метою профілактики шкідливого впливу НЧС декаедричної форми. В роботе исследовано возможности протекторных свойств альфа-липоевой кислоты (АЛК) в дозах 12,5 и 25 мг/кг на лабораторных крысах в в условиях подострого влияния расствора декаэдрических наночастиц серебра (НЧС) размером 45 нм в дозе 5 мг/кг. АЛК и расствор НЧС вводили 1 раз в сутку напротяжении 14 дней внутрибрюшинно. Протекторное действие липоевой кислоты выявлено с помощью морфометрического анализа патоморфологических изменений внутренних органов экспериментальных крыс. Профилактическое исспользование АЛК при внутрибрюшинном введеннии в дозах 12,5 и 25 мг/кг приводит к уменьшению интенсивности повреждения печени, почек, сердца, легких и головного мозга НЧС декаэдрической формы в 2-2,5 раза. Проведенная оценка протекторного действия АЛК указувает на возможность использования данного препарата в дозе 12,5 мг/ кг с целью профилактики вредного влияни НЧС декаедричної декаэдрической формы. In the research there were learned the possible protective properties of alpha lipoic acid (ALA) in dosages 12,5 and 25 mg/kg on laboratory rats in conditions of subacute effect of solution of 45 nm sized decahedronshaped silver nanoparticles (SNP)in dosage 5 mg/kg. ALA and solution of SNP were injected intraperitoneally once a day during 14 days. Protective effect of ALA was identified with the help of morphometric analysis of pathomorphological changes sn the internal organs of experimental rats. Prophylactic usage of intraperitoneal injections of ALA in dosages 12,5 and 25 mg/ kg led to 2-2,5 reduction of intensities of decahedron-shaped NSP’s injury of heart, liver, lungs, kidneys and brain. Carried assessment of protective usage of ALA shows a possibility of its usage in dose 12,5 mg/kg for prophylaxis of harmful effects of decahedron-shaped SNP.