Особливості проведення резекції шлунка в період розпалу гострої променевої хвороби (експериментальне дослідження) - Костюк, Г.Я.; Костюк, О.Г.; Бурков, М.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У роботі наводяться дані експериментального дослідження, направленого на вивчення можливості виконання резекції шлунка в період розпалу променевої хвороби. Досліди були проведенні на 23 тваринах. Значне погіршення загального стану тварин, лейкопенія, значна загибель тварин (8) – вказували на наявність розвитку періоду розпалу променевої хвороби. В цей період 15 собакам була проведена резекція 1/2 шлунка за Гофмейстером-Фінстерером за загально прийнятою методикою. Особливістю було те, що незважаючи на задовільне перенесення оперативного втручання у них спостерігалась виражена кровотеча із розсічених тканин. Післяопераційний період тварини перенесли важко. У них спостерігалась адинамія, відсутність бажання до вживання води та їжі. На протязі першого та другого дня післяопераційного періоду від кровотечі з тканин зони анастомозу загинуло 9 собак. На 5-7 добу від подібного явища загинуло ще три собаки. Тобто на протязі першого тижня післяопераційного періоду із 15 собак загинуло 12. Лише через 3-6 місяців після операції у 3 собак, що вижили спостерігали наближення показників периферичної крові до початкових величин. Таким чином, основну увагу при виконанні резекції шлунку в період розпалу променевої хвороби необхідно звертати на кровотечу з тканин шлунка і тонкої кишки, які ведуть до летальних наслідків. В работе приводятся данные экспериментального исследования, направленного на изучение возможности выполнения резекции желудка в период разгара лучевой болезни. Опыты были проведены на 23 животных. Значительное ухудшение общего состояния животных, лейкопения, значительная гибель животных (8) указывали на наличие развития периода разгара лучевой болезни. В этот период 15 собакам была проведена резекция 1/2 желудка по Гофмейстеру-Финстереру по общепринятой методике. Несмотря на удовлетворительное перенесение оперативного вмешательства у них наблюдалась выраженное кровотечение из рассеченных тканей. Послеоперационный период животные перенесли тяжело. У них наблюдалась адинамия, отсутствие желания к употреблению воды и пищи. На протяжении первого и второго дня послеоперационного периода от кровотечения из тканей зоны анастомоза погибло 9 собак. На 5-7 сутки от подобного явления погибло еще три собаки. То есть в течение первой недели послеоперационного периода из 15 собак погибло 12. Спустя 3-6 месяцев после операции у 3 выживших собак наблюдали приближение показателей периферической крови к начальным величинам. Таким образом, основное внимание при выполнении резекции желудка в период разгара лучевой болезни необходимо обращать на кровотечение из тканей желудка и тонкой кишки, которые ведут к летальному исходу. The paper presents the results of experimental studies aimed at exploring the possibility of resection of the stomach during the height of radiation sickness. Experiments were performed on 23 animals. Significant deterioration of the general condition of the animals, leukopenia, significant mortality of animals (8) indicated the presence of development during the height of radiation sickness. During this period, 15 dogs was performed resection of 1/2 of the stomach by Hofmeister-Finsterer by the standard technique. Despite the satisfactory transfer of surgery they observed a pronounced bleeding from dissected tissues. Postoperative animals survived hard. They observed weakness, lack of desire to eat food and water. During the first and second day of postoperative bleeding from the area of tissue anastomosis died 9 dogs. 5-7 day from this phenomenon killed three dogs. That is, during the first postoperative week 15 of 12. After the dogs were killed 3-6 months after surgery in 3 surviving dogs were observed in the peripheral blood approaching to the initial values. Thus, the focus in the resection of the stomach during the height of radiation sickness should be paid to bleeding from the tissue of the stomach and small intestine, leading to death.