Порівняльна характеристика морфофункціонального стану екзокринної частини підшлункової залози у щурів, які протягом вагітності знаходились на гіпер- та гіпокалорійному харчуванні - Ніколаєва, О.В.; Ковальцова, М.В.; Литвиненко, О.Ю. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У вагітних щурів встановлено, що незбалансоване харчування з підвищеним (гр. 1) чи зменшеним вмістом нутрієнтів (гр. 2) негативно впливає на морфофункціональний стан екзокринної частини підшлункової залози, при цьому рівень зовнішньосекреторної активності за вмістом у сироватці крові ферментів у щурів обох груп підвищений, тобто має місце порушення функціонального стану ПЗ, яке за сучасними критеріями трактується як гіперпанкреатизм. У беременных крыс установлено, что несбалансированное питание с повышенным (гр. 1) или сниженным содержанием нутриентов (гр. 2) негативно влияет на морфофункциональное состояние экзокринной части поджелудочной железы, при этом уровень внешнесекреторной активности по содержанию в сыворотке крови ферментов у крыс 1-й и 2-й гр. существенно повышен, то есть имеет место нарушение функционального состояния поджелудочной железы, которое по современным критериям трактуется как гиперпанкреатизм. According to the study, we found that an unbalanced diet of pregnant rats with elevated (gr.1) or a reduced content of nutrients (gr.2) adversely affects the morphofunctional state of the exocrine pancreas, and the level of exocrine activity of serum enzymes in rats (gr.1 and gr.2) is substantially increased, i.e., we marked a violation of the functional state of the pancreas, which by modern standards is treated as hyperpancreatism.