Влияние мази тиотриазолина с наночастицами серебра на метаболиты оксида азота при ультрафиолет-индуцированных повреждениях кожи морских свинок - Миронченко, С.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Исследовано влияние мази, содержащей тиотриазолин и наночастицы серебра, на метаболиты оксида азота (суммарные, нитрит-анион, нитраты) и активность индуцибельной NO-синтазы в крови морских свинок в эритемные сроки после локального ультрафиолетового облучения кожи. Противовоспалительное действие мази тиотриазолина сопровождается уменьшением изучаемых показателей на 3-и сутки. Включение наночастиц серебра в субстанцию тиотриазолина усиливает иммунопротекторное действие мази (уменьшение концентрации всех метаболитов оксида азота и активности индуцибельной синтазы в крови через 4 часа после облучения с нормализацией данных показателей к 3-м суткам). Досліджено вплив мазі, що містить тіотриазолін і наночастки срібла, на метаболіти оксиду азоту (сумарні, нітрит-аніон, нітрати) і активність індуцибільної NOсинтази в крові морських свинок в еритемні терміни після локального ультрафіолетового опромінення шкіри. Протизапальна дія мазі тіотриазоліну супроводжується зменшенням показників, що вивчаються, на 3-ю добу. Включення наночасток срібла в субстанцію тіотриазоліну підсилює іммунопротекторну дію мазі (зменшення концентрації всіх метаболітів оксиду азоту і активності індуцибільної NO-синтази в крові через 4 години після опромінення з нормалізацією даних показників до 3-ї доби). The research deals with the study of effect exerted by ointment containing thiotriazoline and silver nanoparticles on nitrogen oxide metabolites (total, nitriteanion, nitrates) and inducible NO-synthase activity in blood of guinea pigs in erythema terms following local ultraviolet exposure of the skin. Anti-inflammatory effect of thiotriazoline ointment is accompanied by a decrease in indices under investigation at the 3ʳᵈ day. Silver nanoparticles incorporation into thiotriazoline substance enhances immunoprotective effect of the ointment (a decrease in all nitrogen oxide metabolites concentration and inducible synthase activity in blood in 4 hours following the exposure with normalization of these indices by the 3ʳᵈ day).