Дослідження протеїназно-інгібіторного потенцалу в плазмі крові хворих на рак гортані - Бурлака, Ю.Б.; Гринь, Н.В.; Кизим, О.Й.; Верьовка, С.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Досліджено компоненти системи протеоліз-інгібітори в плазмі крові 25 хворих на рак гортані з різними стадіями захворювання. Встановлено, що найбільш суттєві зміни досліджених біохімічних показників були притаманні хворим з III-їй стадією злоякісного новоутворення. Показано, що при розвитку злоякісного процесу в гортані порушується протеїназно-інгібіторна рівновага в плазмі крові, що виражається у зростанні активності трипсинподібних протеїназ при недостатньому антипротеолітичному контролі. Исследованы компоненты системы протеолиз-ингибиторы в плазме крови 25 больных раком гортани при разных стадиях заболевания. Установлено, что наиболее существенные изменения исследованных биохимических показателей были присущи больным с III-ей стадией злокачественного новообразования. Показано, что при развитии злокачественного процесса в гортани нарушается протеиназно-ингибиторное равновесие в плазме крови, что выражается в росте активности трипсинподобных протеиназ при недостаточном антипротеолитическом контроле. The results of the study of proteinases activity and proteolytic enzyme inhibitors in blood plasma of 25 patients with larynx cancer in different stages of the disease are presented in this article. The most significant changes of biochemical parameters were inherent for patients with III stage of cancer.Thus, development of malignancy in the larynx is disturbs proteinase-inhibitory balance in the blood plasma, as a result an increase in activity of trypsin-like proteases in low antiproteolitic control.