Оцінка якості життя та її діагностична здатність у жінок після вагінальних оперативних пологів: порівняльне дослідження двох методів вакуум-екстракції - Кукуруза, І.Л.; Могілевкіна, І.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У статті представлений аналіз віддалених наслідків вагінальних оперативних пологів з використанням ВЕ плода у 63 жінок та їх якості життя. Застосування удосконаленої методики ВЕ асоціювалось із більш високим тиском, створюваним м’язами промежини (р = 0,018), та із зниженням частоти дисфункцій тазових органів (р = 0,028), що проявило себе істотно вищою якістю життя у цих жінок у віддалені терміни після пологів. В статье представлен анализ отдаленных последствий вагинальных оперативных родов с использованием ВЭ плода у 63 женщин и их качества жизни. Применение усовершенствованной методики ВЭ ассоциировалось с более высоким давлением, создаваемым мышцами промежности (р = 0,018) и со снижением частоты дисфункций тазовых органов (р = 0,028), что проявило себя существенно более высоким качеством жизни у этих женщин в отдаленные сроки после родов. In the article there has been presented the analysis of the long-term maternal effects of vacuum-assisted deliveries in 93 pregnant women and their quality of life. The use of an improved vacuum-extraction VE method for operative vaginal delivery was associated with higher pressure made by muscles of a perineum (р = 0.018) and reduce of frequency of pelvic organs dysfunctions (р = 0.028) and it has provided essentially increasing quality of life of such women in distant period of time after delivery.