Влияние дискинезии желчевыводящих путей на выявление хеликобактерной инфекции при тестировании больных хроническим неатрофическим гастритом - Короленко, Р.Н.; Авраменко, А.А.; Шухтина, И.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Было комплексно обследовано 43 больных хроническим неатрофическим гастритом, у которых при УЗИ-диагностике было выявлено дискинезию желчевыводящих путей. У 35-ти (81,4 %) пациентов в полости желудка определялось наличие желчи, вследствие чего на слизистой антрального отдела желудка по большой кривизне отсутствовали все формы НР-инфекции, а по малой кривизне активные формы присутствовали при низкой концентрации. На слизистой тела желудка по малой кривизне отмечалось наличие активных форм НР-инфекции при достоверно (р < 0,05) более высокой концентрации, чем по большой кривизне, при этом концентрация неактивных форм НР-инфекции достоверно (р < 0,05) была более высокая на слизистой тела желудка по большой кривизне, чем по малой кривизне. Було комплексно обстежено 43 хворих на хронічний неатрофічний гастрит, у яких при УЗД-діагностиці було виявлено дискінезію жовчовивідних шляхів. У 35-ти (81,4 %) пацієнтів в порожнині шлунка визначалося наявність жовчі, внаслідок чого на слизовій антрального відділу шлунка по великій кривині були відсутні всі форми НР-інфекції, а по малій кривині активні форми були присутні при низькій концентрації. На слизовій тіла шлунка по малій кривині зазначалося наявність активних форм НРінфекції при достовірно (р <0,05) більш високій концентрації, ніж по великій кривині, при цьому концентрація неактивних форм НР-інфекції достовірно (р <0,05) була більш висока на слизовій тіла шлунка по великій кривині, ніж по малій кривині. It was comprehensively examined 43 patients with chronic non-atrophic gastritis, which under ultrasound diagnosis was revealed biliary dyskinesia. At 35 (81.4 %) patients in the stomach was determined by the presence of bile, resulting in the mucous antrum no greater curvature on all forms of HP infection by a small curvature of the active forms present at low concentrations. On the body of the stomach mucosa in the small curvature noted the presence of active forms of HP infection with significantly (p <0.05) higher concentration than in the greater curvature, and the concentration of inactive forms of HP infection was significantly (p <0.05) was more нigh on the mucosa of the stomach body on the greater curvature than on the lesser curvature.