Нові флуоресцентні барвники як зонди для дослідження сперматозоїдів собак у кріозахисних середовищах - Єгоров, М.І.; Дюбко, Т.С.; Ліннік, Т.П.; Білоножко, О.П.; Єрмоленко, І.Г.; Семенова, О.Н.; Паценкер, Л.Д.; Пивоваренко, В.Г.; Поврозін, Є.А. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Методами флуоресцентної спектроскопії і мікроскопії досліджували можливості застосування флуоресцентних барвників ДСМ, Є-176, 3-ДАБ, ФМЄ для вивчення впливу кріозахисних речовин на сперматозоїди собаки. Установлено, що барвники ФМЄ і 3-ДАБ придатні для розв’язання поставленої задачі, а барвники ДСМ і Є-176 мають обмеження внаслідок достатньо сильної флуоресценції розчинів кріопротекторів. Показано, що досліджувані флуоресцентні барвники по-різному впливають на рухомість клітин. Методами флуоресцентной спектроскопии и микроскопии исследовали возможности флуоресцентных красителей ДСМ, Е-176, 3-ДАБ, ФМЕ для изучения влияния криозащитных веществ на сперматозоиды собаки. Установлено, что красители ФМЕ и 3-ДАБ применимы для решения поставленной задачи, а ДСМ и Е-176 имеют ограничения в результате достаточно сильной флуоресценции растворов криопротекторов. Показано, что исследуемые флуоресцентные красители по-разному влияют на подвижность клеток. Possibilities of using DSM, E-176, 3-DAB, FME fluorescent dyes for examining the effect of cryoprotective agents on canine spermatozoa were studied with the methods of fluorescent spectroscopy and microscopy. FME and 3-DAB dyes were found to be capable of solving the tasks set and DSM, E-176 ones had a limitation due to quite a strong fluorescence of cryoprotectants’ solutions. Studied fluorescent dyes were demonstrated as differently affecting cell motility.