Дослідження психосоціальних особливостей хворих на шизофренію - Морванюк, Г.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статті наведено результати психодіагностичного дослідження, збору анамнестичних даних, а також бесід з хворими та їх родичами, що дало можливість зробити висновки про психосоціальні особливості хворих на шизофренію жінок та чоловіків. Виражене почуття незадоволеності серед хворих на параноїдну форму шизофренії (ПФШ) чоловіків та жінок було пов’язане з наступними факторами: «власний спосіб життя в цілому», «можливість вибору місця роботи», «можливість проводити відпустку», «проведення дозвілля», «відносини з чоловіком/жінкою», «відносини з дітьми», «власне положення в суспільстві», «зміст своєї роботи в цілому», «умови професійної діяльності» та «обстановка в суспільстві (державі)». В статье приведены результаты психодиагностического исследования, сбора анамнестических данных, а также бесед с больными и их родственниками, что позволило сделать выводы о психосоциальных особенностях больных шизофренией женщин и мужчин. Выраженное чувство неудовлетворенности среди больных параноидной формой шизофрении мужчин и женщин было связано со следующими факторами: «собственный образ жизни в целом», «возможность выбора места работы», «возможность проводить отпуск», «проведение досуга», «отношения с мужем / женой», «отношения с детьми», «собственное положение в обществе», «содержание своей работы в целом», «условия профессиональной деятельности» и «обстановка в обществе (государстве)». The article presents the results of psychodiagnostic study of anamnestic data collection and interviews with patients and their relatives, making it possible to draw conclusions about the psychosocial features of male and femail patients with schizophrenia. The expressed frustration among patients with paranoid schizophrenia in men and women was associated with the following factors: «own life in general», «choice of working place», «opportunity to spend holidays», «leisure», «relationship with husband / wife», «relationships with children», «own position in society», «the content of the work as a whole», «conditions of professional activity» and «conditions in society (the state)».