Особливості місцевого імунітету у жінок із спайковим процесом, асоційованим з ендометріозом - Волянська, А.Г.; Степановічус, О.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В статті наведені результати спостереження 235 хворих із спайковим процесом, асоційованим із зовнішним генітальним ендометріозом. При імуногістохімічному дослідженні було виявлено зниження активності зрілих дендритних клітин (до 5,2 ± 0,5 кл./мм² СD23 у функціональному шарі та до 6,0 ± 0,5 кл./мм² у базальному шарі) і підвищення активності незрілих дендритних клітин у базальному шарі (CD1a до 34,2 ± 1,2 кл./мм²). Відмінності між зразками по названих показниках були достовірними (p < 0,05). Функціональна супресія місцевого імунітету може бути фактором, який знижує репродуктивну функцію у хворих із спайковим процесом, асоційованим з ендометріозом. Своєчасна верифікація додаткових факторів неплідності при комплексному обстеженні та адекватне лікування дозволить удосконалити тактику ведення неплідних пацієнток з спайковим процесом органів малого тазу і в тому числі, з внутрішньоматковими синехіями. Обследовано 235 больных со спаечным процессом, ассоциированным с наружным генитальным эндометриозом. При иммуногистохимическом исследовании было выявлено снижение активности зрелых дендритных клеток (до 5,2 ± 0,5 кл./мм² СD23 в функциональном слое и до 6,0 ± 0,5 кл./мм² в базальном слое) и повышение активности незрелых дендритных клеток в базальном слое (CD1a до 34,2 ± 1,2 кл./мм²). Отличия между образцами по названным показателям были достоверными (p < 0,05). При восстановлении репродуктивной функции у пациенток со спаечным процессом, ассоциированным с эндометриозом на предоперационном этапе приоритет должен отдаваться оценке факторов риска развития спечного процесса. Своевременная диагностика дополнительных факторов бесплодия при комплексном обследовании позволит усовершенствовать тактику ведения бесплодных пациенток со спаечным процессом органов малого таза и в том числе с внутриматочными синехиями. Функциональная супрессия местного иммунитета может быть фактором, который синжает репродуктивную функцию у больных со спаечным процессом, ассоциированным с эндометриозом. In the article shows results of testing of 235 patients with the adhesive process associated with external genital endometriosis. Iimmunohistological analysis revealed decrease of the activity of the matured dendritic cells (to 5,2 ± 0,5 СD23 cells per mm² in the functional layer, 6,0 ± 0,5 CD 23 cells per mm² in the basal layer), and the increase of the activity of immature dendritic cells (to 34,2 ± 1,2 cells per mm²), (p < 0,05). The mentioned results is the evidence of functional suppression of local immunity and can be a factor, that reduces a reproductive function for patients with the adhesive process associated with endometriosis.