Кріоконсервування фрагментів cелезінки свиней у присутності поліетиленоксидів - Гальченко, С.Є. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2006)
Проведено дослідження впливу кріоконсервування на біоенергетичні показники фрагментів селезінки свиней. Встановлено, що через 60 хвилин після розморожування фрагментів, які були кріоконсервовані під захистом поліетиленоксидів, спостерігаються нормалізація, а через120 – значне падіння ендогенного дихання та сполучення дихання з окислювальним фосфорилюванням як в контролі, так і в кріоконсервованих фрагментах селезінки свиней. На 120-у хвилину інтенсивність пероксидації ліпідів у кріоконсервованих фрагментах достовірно перевищує значення контролю. Проведено исследование влияния криоконсервирования на биоэнергетические показатели фрагментов селезенки свиней. Установлено, что через 60 минут посля размораживания фрагментов, криоконсервированных под защитой полиэтиленоксидов,наблюдаются нормализация, а через 120 – значительное падение эндогенного дыхания и сопряжения дыхания с окислительным фосфорилированием как в контроле, так и в криоконсервированных фрагментах селезенки свиней. На 120-ю минуту интенсивность пероксидации липидов в криоконсервированных фрагментах достоверно превышает значение контроля. Effect of cryopreservation on bioenergetic indices of porcine spleen fragments was studied. Normalisation of endogenous respiration and its coupling with oxidative phosphorylation to the 60th incubation minute and its significant decrease to the 120th minute were found both in the control and cryopreserved fragments of porcine spleen. The intensity of lipid peroxidation in cryopreserved fragments statistically and significantly exceeds the control value.