Стан функціонального ниркового резерву, як ранній діагностичний критерій гепаторенального синдрому у хворих на цироз печінки - Квасницька, О.Б.; Гоженко, А.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Результати дослідження показали, що у хворих на декомпенсований цироз печінки відбувається порушення функціонального стану нирок за рахунок порушення клубочкової фільтрації і, в меншій мірі, процесів реабсорбції в проксимальних канальцях, що чітко проявляється при проведенні водного навантаження . Зменшення швидкості клубочкової фільтрації в 2 рази та більше при проведенні водного навантаження, порівняно з її рівнем за умов спонтанного діурезу, може розглядатись як рання ознака розвитку гепаторенального синдрому. Результаты исследования показали, что у больных с декомпенсированным циррозом печени наблюдается нарушение функционального состояния почек за счет нарушения фильтрации и, в меньшей мере, процессов реабсорбции в проксимальных канальцах, что четко проявляется при проведении водной нагрузки. Уменьшение скорости клубочковой фильтрации в 2 раза и больше при проведении водной нагрузки, по сравнению с ее уровнем при спонтанном диурезе, может расцениваться как ранний признак гепаторенального синдрома . Results of our research have demonstrated the impairment of renal functional condition in patients with decompensated liver cirrhosis mostly caused by glomerular filtration changes and to minor extend by modification of tubular reabsorbtion in proximal renal tubules. It is clearly manifested after water loading. Thus, glomerular filtration rate, twice or more decreased after water loading compared to its rate under conditions of spontaneous dieresis, should be regarded as a sign of hepatorenal syndrome development.