Сучасна концепція запобігання та зниження інвалідності внаслідок локального (військового) конфлікту - Кириченко, А.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Однією з актуальних медико-соціальних проблем сучасного суспільства та держави є профілактика інвалідності внаслідок локальних військових конфліктів, що відображається у відповідних документах МОЗ України, законодавчих державних актах. Пріоритетом державної політики щодо учасників локальних військових конфліктів є реабілітація як система заходів (медичних, психологічних, педагогічних, соціальноекономічних, професійних), спрямованих на усунення або найбільш повну компенсацію обмежень життєдіяльності, викликаних порушенням здоров’я зі стійким розладом функцій організму, з метою відновлення соціального та професійного статусу, інтеграції його в суспільство. В організації профілактики та реабілітації інвалідів внаслідок локальних військових конфліктів в рамках державної політики є достатньо багато невирішених питань та завдань. Для досягнення результату з урахуванням розроблених стандартів і об’єктивних індикаторів якості, виявлення різноманітних відхилень у функціонуванні медико-соціальної допомоги обґрунтовано концепцію запобігання та зниження інвалідності шляхом розробки оптимізованої моделі медико-соціальної та психологічної допомоги. Одной из актуальных медико-социальных проблем современного общества и государства является профилактика инвалидности вследствие локальных военных конфликтов, что отражается в соответствующих документах Минздрава Украины, законодательных государственных актах. Приоритетом государственной политики в отношении участников локальных военных конфликтов есть реабилитация, как система мероприятий (медицинских, психологических, педагогических, социально-экономических, профессиональных), направленных на устранение или наиболее полную компенсацию ограничений жизнедеятельности, вызванных нарушением здоровья со стойким расстройством функций организма, с целью восстановления социального и профессионального статуса, интеграции его в общество. В организации профилактики и реабилитации инвалидов вследствие локальных военных конфликтов в рамках государственной политики есть достаточно много нерешенных вопросов и задач. Для достижения результата с учетом разработанных стандартов и объективных индикаторов качества, выявление различных отклонений в функционировании медико-социальной помощи, обоснована концепция предотвращения и снижения инвалидности путем разработки оптимизированной модели медико-социальной и психологической помощи. One of the important medical and social problems of modern society and the state is the prevention of disability due to local military conflicts, which is reflected in the relevant documents of Ministry of Health of Ukraine, state legislative acts. Policy priority in respect of participants of local military conflicts have rehabilitation as a system of measures (medical, psychological, educational, social, economic, professional), aimed at eliminating or most complete compensation disability caused by violation of health with persistent disorder of body functions, in order to restore social and professional status and its integration into society. In the organization of the prevention and rehabilitation of the disabled as a result of local military conflicts in the framework of public policy has a lot of unresolved issues and problems. In order to achieve results with the objective to develop standards and quality indicators, identification of various abnormalities in the functioning of health and social care, proved the concept of preventing and reducing disability through the development of an optimized model of medico-social and psychological assistance.