Вплив інсуліноподібного фактора росту-1 на процеси репаративної регенерації печінки у щурів різного віку за умов хронічної алкогольної інтоксикації - Рикало, Н.А.; Яровенко, Л.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У статті досліджували вплив ІGF-1 на процеси репаративної регенерації печінки у щурів різного віку при хронічному алкогольному ураженні печінки та за умов корекції кверцетином та L-аргініном L-глутаматом. Установлено, що у всіх вікових групах ІGF-1 стимулює процеси репаративної регенерації тканини печінки, впливаючи на фази клітинного циклу, активуючи перехід ядер гепатоцитів з фази спокою до мітозу та забезпечує проліферацію клітин печінки. Встановлено, що найвищий рівень ІGF-1 відмічено у старих щурів, оскільки в них найвищий рівень фрагментації ядерної ДНК, що призводить до значної загибелі гепатоцитів та активації компенсаторної регенерації, таким чином даний вік є найчутливіший до токсичної дії етанолу. Доведено, що введення L-аргініну L-глутамату в порівнянні з кверцетином, у тварин усіх вікових груп більш позитивно впливає на процеси репаративної регенерації, а отже і на функціональний стан печінки. В статье исследовали влияние ІGF-1 на процессы репаративной регенерации печени у крыс разного возраста при хроническом алкогольном поражении печени и при условии коррекции кверцетином и L-аргинином L-глутаматом. Установлено, что во всех возрастных группах ІGF-1 стимулирует процессы репаративной регенерации ткани печени, влияя на фазы клеточного цикла, активируя переход ядер гепатоцитов из фазы покоя к митозу и обеспечивает пролиферацию клеток печени. Установлено, что высокий уровень ІGF-1 отмечено у старых крыс, так как в них высокий уровень фрагментации ядерной ДНК, что приводит к значительной гибели гепатоцитов и активации компенсаторной регенерации, таким образом данный возраст является чувствительный к токсическому действию этанола. Доказано, что введение L-аргинина L-глутамата по сравнению с кверцетином, у животных всех возрастных групп более положительно влияет на процессы репаративной регенерации, а следовательно и на функциональное состояние печени. The paper studied the effect of IGF-1 on the processes of reparative regeneration of the liver in rats of different ages with chronic alcoholic liver disease and provided correction quercetin and L-arginine Lglutamate. It was established that in all age groups, IGF-1 stimulates the reparative regeneration of liver tissue, affecting the cell cycle phase, activating the transition of nuclei of hepatocytes in the resting phase of mitosis and cell proliferation provides liver. It has been established that high levels of IGF-1 was observed in old rats, as they have a high level of nuclear DNA fragmentation, which results in significant activation of hepatocyte death and a compensatory regeneration, thus this age is sensitive to the toxic action of ethanol. It is proved that the introduction of L-arginine L-glutamate as compared with the quercetin in animals of all ages more positively affect the process of reparative regeneration and the functional state of the liver.