Вагові коефіцієнти показників методик, що використовуються для визначення професійно важливих психофізіологічних якостей працівників, які залучаються до виконання робіт підвищеної небезпеки - Єна, А.І.; Маслюк, В.В.; Єна, Т.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Проведено психофізіологічну експертизу значної вибірки осіб з метою прогнозу ефективності та надійності виконання ними робіт підвищеної небезпеки із застосуванням комплексу методик для визначення рівня розвитку професійно важливих психофізіологічних якостей, передбачених діючими нормативними актами. Отримано вагові коефіцієнти впливу показників застосованих методик на формування загального висновку психофізіологічної експертизи. Застосування цих коефіцієнтів дозволило значно підвищити надійність прогнозу результатів психофізіологічної експертизи стосовно успішності адаптації та надійності професійної діяльності працівників при виконанні робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору. Пропонується використовувати отримані коефіцієнти у формулах для розрахунку загальної оцінки рівня розвитку комплексу професійно важливих психофізіологічних якостей при формуванні висновку психофізіологічної експертизи. Проведена психофизиологическая экспертиза значительной выборки лиц с целью прогноза эффективности и надежности выполнения ими работ повышенной опасности с применением комплекса методик для определения уровня развития профессионально важных психофизиологических качеств, предусмотренных действующими нормативными актами. Получены весовые коэффициенты влияния отдельных показателей использованных методик на формирование общего вывода психофизиологической экспертизы. Применение этих коэффициентов позволило значительно повысить надежность прогноза результатов психофизиологической экспертизы относительно успешности адаптации и надежности профессиональной деятельности работников при выполнении работ повышенной опасности и тех, которые нуждаются в профессиональном отборе. Предлагается использовать полученные коэффициенты в формулах для расчета общей оценки уровня развития комплекса профессионально важных психофизиологических качеств при формировании вывода психофизиологической экспертизы. Was conducted psychophysiological examination in the large sample of persons with a view to prediction of future efficiency and reliability of execution high-risk Works, with the set of techniques for the measurement of the level of professionally important psychophysiological qualities, under existing regulations. Were obtained the weight coefficients of indicators of methods that affect the overall psychophysiological examination conclusion. Applying these weight coefficients greatly improved the reliability of prediction of psychophysiological examination results for successful adaptation and reliability of professional activities of employees, while performing high-risk works and works requiring professional selection. Proposed to use this weight coefficients in the formula for the calculation of the overall assessment of the level of development of the complex of professionally important psychophysiological qualities in the formation of psychophysiological examination conclusion.