Характеристика антропогенного забруднення поліциклічними ароматичними вуглеводнями (ПАВ) поверхневих водойм Українського Придунав’я - Ковальчук, Л.Й.; Мокієнко, А.В.; Цимбалюк, К.К. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У роботі представлена характеристика антропогенного забруднення поліциклічними ароматичними вуглеводнями (ПАВ) поверхневих водойм Українського Придунав’я. Встановлено, що ПАВ є значимим компонентом такого забруднення. Техногенність їх походження підтверджується наявністю високомолекулярних ПАВ у третині зразків води та характеристичними індексами ПАВ, які свідчать про термічні процеси їх походження (зокрема горіння палива). Обгрунтовано необхідність подальшого дослідження вмісту ПАВ у воді поверхневих водойм Українського Придунавья з метою ідентифікації та вилучення джерел забруднення. В работе представлена характеристика антропогенного загрязнения полициклическими ароматическими углеводородами (ПАУ) поверхностных водоемов Украинского Придунавья. Установлено, что ПАУ является значимым компонентом такого загрязнения. Техногенность их происхождения подтверждается наличием высокомолекулярных ПАУ в трети образцов воды и характеристическими индексами ПАУ, которые свидетельствуют о термических процессах их происхождения (в частности горения топлива). Обоснована необходимость дальнейшего исследования содержания ПАУ в воде поверхностных водоемов Украинского Придунавья с целью идентификации и устранения источников загрязнения. In work the characteristic of anthropogenous pollution by polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) superficial reservoirs of Ukrainian Danube region is presented. It is established that PAH is a significant component of such pollution. Anthropogenous character their origins proves to be true presence high-molecular PAH in third of samples of water and characteristic indexes PAH which testify to thermal processes of their origin (in particular fuel burning). Necessity of the further research of maintenance PAH for water of superficial reservoirs of Ukrainian Danube region for the purpose of identification and elimination of sources of pollution is proved.