Умови праці та захворюваність працівників локомотивних бригад (огляд літератури) - Алексійчук, О.Ю.; Ткачишина, Н.Ю.; Ткачишин, В.С.; Арустамян, О.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
В огляді літератури розглянуті питання впливу шкідливих виробничих факторів на працівників локомотивних бригад. Шкідливі умови праці призводять до виникнення різноманітних загально-соматичних та виробничо-обумовлених патологій у машиністів та їх помічників. Серед шкідливих виробничих факторів основними є: шум та вібрація, нервове перенавантаження, стреси, чергування денних і нічних змін, неправильне харчування, запиленість робочих місць, вимушена робоча поза, гіподинамія, дія інфрачервоного випромінювання. За даними літератури у структурі захворюваності працівників локомотивних бригад перше місце займають хвороби органів дихання (46,5 %), друге – хвороби опорно-рухового апарату (38,9 %), третє – хвороби системи органів травлення (31,9 %), четверте – хвороби органів чуття (29,7 %), п’яте – дисметаболічні порушення (26,5 %), шосте – невротичні розлади та захворювання периферичної нервової системи (19,1 %). Виникнення і тяжкість захворювань прямо пропорційно залежить від професійного стажу. Захворюваність робітників локомотивних бригад потребує подальшого вивчення і вирішення питань покращення їхніх умов праці. В обзоре литературы рассмотрены вопросы влияния вредных производственных факторов на работников локомотивных бригад. Вредные условия труда приводят к возникновению различных обще-соматических и производственно-обусловленных патологий у машинистов и их помощников. Среди вредных производственных факторов основными являются: шум и вибрация, нервное перенапряжение, стрессы, чередование дневных и ночных смен, неправильное питание, запыленность рабочих мест, вынужденная рабочая поза, гиподинамия, влияние инфракрасного излучения. По данным литературы в структуре заболеваемости работников локомотивных бригад первое место занимают болезни органов дыхания (46,5 %), второе – болезни опорно-двигательного аппарата (38,9 %), третье – болезни органов пищеварения (31,9 %), четвертое – болезни органов чувств (29,7 %), пятое – дисметаболические нарушения (26,5 %), шестое – невротические расстройства и заболевания периферической нервной системы (19,1 %). Возникновение и тяжесть заболеваний прямопропорционально зависит от профессионального стажа. Заболеваемость работников локомотивных бригад требует дальнейшего изучения и решения вопросов улучшения их условий труда. In the literature review discussed issues of influence of harmful factors on locomotive crew’s workers. Hazardous working conditions give rise to a variety of general-somatic and occupational pathologies in m achinists and their assistants. Among the major occupational hazards are: noise and vibration, nervous stress, alternation of day and night shifts, unhealthy diet, dust, forced working posture, hypodynamia and the effect of infrared radiation. According to the literature in the structure of morbidity of locomotive crew’s workers first place is occupied by respiratory diseases (46,5 %), second – diseases of the musculoskeletal system (38,9 %), third – diseases of the digestive system (31,9 %), the fourth – diseases of the sense organs (29,7 %), the fifth – dysmetabolic disorders (26,5 %), the sixth – neurotic disorders and diseases of the peripheral nervous system (19,1 %). The appearance and severity of disease is directly proportional to depends on professional experience. Locomotive crew’s workers morbidity requires further study and resolve issues to improve their working conditions.