Особливості зрушень прооксидантно-антиоксидантних процесів у легенях за умов розвитку експериментального алергічного альвеоліту та їх корекція тіотриазоліном - Пасічник, М.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У роботі показано, що в динаміці розвитку експериментального алергічного альвеоліту (14-а, 24-а, 34-а і 44-а доби) відбувається поступове збільшення рівня продуктів переоксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) в легенях та зростання активності супероксиддисмутази (СОД), каталази (КТ), пероксидази (ПО) на 14-у і 24-у доби експерименту з поетапним їх зниженням на 34-у і 44-у доби розвитку цієї експериментальної моделі захворювання. Встановлено корегуючий вплив тіотриазоліну на продукти ПОЛ (знижуються) і активність антиоксидантної системи (підвищуються) при експериментальному алергічному альвеоліті. В работе показано, что в динамике развития экспериментального аллергического альвеолита (14-е, 24-е, 34-е, 44е сутки) происходит постепенное увеличение уровня продуктов переоксидного окисления липидов (ПОЛ) в легких и возростание активности супероксиддисмутазы (СОД), каталазы (КТ), пероксидазы (ПО) на 14-е и 24-е сутки эксперимента с поэтапным их снижением на 34-е и 44е сутки развития этой экспериментальной модели заболевания. Установлено корригирующее влияние тиотриазолина на продукты ПОЛ (снижаются) и активность антиоксидантной системы (повышаются) при экспериментальном аллергическом альвеолите. The paper shows that in dynamics of the development of experimental allergic alveolitis (14th, 24th, 34th and 44th days) there is a gradual increase in the level of products peroxidase oxidation of lipids (LPO) in lungs and an increase activity of superoxide dismutase (SOD), catalase (CT), peroxidase (PO) on the 14th and 24th days of the experiment with a gradual decrease on the 34th and 44th days of this experimental model of disease. The corrective action of thiotriazolin is established on products of lipid peroxidation (decrease) and activity of antioxidant system (increase) аt the experimental allergic alveolitis.