Особливості впливу мелатоніну на активність ферментів аеробного окислення в мітохондріях печінки щурів лінії SHR з різним рівнем енергетичного метаболізму - Чака, О.Г.; Заморська, Т.М.; Лєвашов, М.І.; Сафонов, С.Л. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Вивчали зміни активності ферментів сукцинатдегідрогенази (СДГ) та цитохромоксидази (ЦХО) у 3-місячних щурів-самців лінії SHR, яким протягом 28 діб вводили меланін в концентрації 5 мг/кг маси тіла. В залежності від рівня споживання кисню, щурів розділили на групи з високим та з низьким рівнем енергетичного метаболізму. Проведені дослідження показали, що активність СДГ та ЦХО була вище у щурів з високим рівнем енергетичного метаболізму. Вплив мелатоніну на активність ферментів окисного метаболізму залежав від вихідного рівня їх енергетичного метаболізму. Активність СДГ у щурів з високим рівнем енергетичного метаболізму вірогідно збільшувалась, а у тварин з низьким рівнем енергетичного метаболізму, навпаки, мала тенденцію до зниження. Изучали изменение активности ферментов сукцинатдегидрогеназы (СДГ) и цитохромоксидазы (ЦХО) в печени 3-х месячных крыс линии SHR, которым на протяжении 28 суток вводили мелатонин (5 мг/кг массы тела). В зависимости от потребления кислорода крыс разделили на группы с высоким и с низким уровнем энергетического метаболизма. Проведенные исследования показали, что активность СДГ и ЦХО более высокая у крыс с высоким уровнем энергетического метаболизма. Влияние мелатонина на активность ферментов окислительного метаболизма зависит от исходного уровня энергетического метаболизма животного. Активность СДГ у крыс с высоким уровнем энергетического метаболизма достоверно увеличивалась, а с низким уровнем метаболизма, наоборот, имела тенденцию к снижению. We study changes of the enzymes activity succinate dehydrogenase (SDH) and cytochrome oxidase (CO) in 3-monthold male SHR rats were administered melatonin (5 mg/kg body weight orally) during 28 days. The animals were divided into high and low-energy metabolism groups. Studies have shown that activity of enzymes SDH and CO was higher in rats with high-energy metabolism. Effect of melatonin on the activity enzymes of the oxidative metabolism depends on the output level of energy metabolism in rats. We registered significant increasing of activity SDH in rats with high-energy metabolism and conversely, tended to decrease of activity enzyme in rats with lowenergy metabolism.