Вплив азотовмісних детергентів на стан антиоксидантної системи - Сахарова, І.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У роботі проаналізовано вплив азотовмісних детергентів на стан антиоксидантної системи. Результати дослідів дозволяють судити про подібний характер дії досліджуваних сполук, що виражалося стимуляцією вільнорадикального перекисного окислення ліпідів, накопичених перекисів, гідроперекисів, вільних радикалів, виснаженням антиоксидантної системи. Це підтверджувалося дослідженнями фосфоліпідного складу еритроцитів, гепатоцитів, вивченням мікросомального окислення, визначенням змісту біоантиокислювачів (sH-групи, глутатіон, вітамін С, пероксидаза, каталаза, глутатіонпероксидаза, гантоглобін та ін.), посиленням біохемілюмінесценції і накопиченням ДК та МДА. Результати досліджень свідчать про єдиний механізм біологічної дії даної групи речовин на процеси біоенергетики, окисне фосфорилювання і окислювально-відновні процеси. В работе проанализировано влияние азотсодержащих детергентов на состояние антиоксидантной системы. Результаты опытов позволяют судить о подобном характере действия исследуемых соединений, которые выражались стимуляцией свободнорадикального перекисного окисления липидов, накопленных перекисей, гидроперекисей, свободных радикалов, истощением антиоксидантной системы. Это подтверждалось исследованиями фосфолипидного состава эритроцитов, гепатоцитов, изучением микросомального окисления, определением содержания биоантиокислювачив (sH-группы, глутатион, витамин С, пероксидаза, каталаза, глутатионпероксидаза, гантоглобин и др.), усилением биохемилюминесценции и накоплением ДК и МДА. Результаты исследований свидетельствуют о едином механизме биологического действия данной группы веществ на процессы биоэнергетики, окислительное фосфорилирование и окислительно-восстановительные процессы. The paper analyzes the influence of nitrogen-containing detergents on antioxidant system. The experimental results provide a glimpse of a similar nature of the compounds, expressed stimulation of free radical lipid peroxidation accumulated peroxides, hydroperoxides, free radicals, depletion of antioxidant systems. This research confirmed phospholipid composition of erythrocyte, hepatocyte, the study of microsomal oxidation bioantyokyslyuvachiv definition content (sH-groups of glutathione, vitamin C, peroxidase, catalase, glutathione peroxidase, hantohlobin etc.), Gain and biohemiluminescence, DC and MDA accumulation. Studies indicate a single mechanism of biological action of this group of substances in bioenergy processes, oxidative phosphorylation and redox processes.