Вікові особливості морфометричних параметрів тканини печінки білих щурів-самок при хронічному алкогольному ушкодженні печінки та за умов патогенетичної корекції - Рикало, Н.А.; Яровенко, Л.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
У статті висвітлені зміни морфометричних параметрів тканини печінки у щурів-самок різних вікових періодів на тлі хронічного алкогольного ушкодженння печінки та фармакокорекції кверцетином та L-аргініном L-глутаматом в експерименті. Результати показали, що хронічне алкогольне ушкодження печінки супроводжується морфометричними змінами діаметру гепатоцитів, їх ядер, ядерно-цитоплазматичного відношенням, стромально-паренхіматозного відношенням, відносного об’єму ушкоджених клітин печінки та відносного об’єму двоядерних гепатоцитів. За даними морфометрії, найбільших змін паренхіма печінки зазнала у статевонезрілих та старих тварин. Більш виражений гепатопротекторний ефект на структуру печінки проявляє L-аргінін L-глутамат, що підтверджено наявністю низки сильних прямих кореляційних зв’язків. В статье представлены изменения морфометрических параметров ткани печени у крыс-самок разных возрастных периодов на фоне хронического алкогольного повреждения печени и фармакокорекции кверцетином и L-аргинином L-глутаматом в эксперименте. Результаты показали, что хроническое алкогольное повреждение печени сопровождается морфометрическими изменениями диаметра гепатоцитов, их ядер, ядерно-цитоплазматического отношения, стромально-паренхиматозного отношения, относительного объема поврежденных клеток печени и относительного объема двухъядерных гепатоцитов. По данным морфометрии, наибольших изменений паренхима печени потерпела в неполовозрелых и старых животных. Более выраженный гепатопротекторный эффект на структуру печени проявляет L-аргинин L-глутамат, что подтверждено наличием ряда сильных прямых корреляционных связей. This article contains data about morphometric parameters of studies liver tissue in rats of different age periods females with chronic alcoholic liver disease and on the background of pathogenetic correction using quercetin and L-arginine-L-glutamate in the experimental conditions. Results showed that chronic alcoholic liver disease accompanied by morphometric changes of the hepatocytes’ diameter and their nuclei, nuclear-cytoplasmic ratio, stromal-parenchymatous ratio, the related volume of damaged hepatocytes and related volume of dualcore hepatocytes. According to morphometry, the biggest changes undergone liver parenchyma in immature and old animals. More pronounced hepatoprotective effect on the structure of the liver showing L-arginine L-glutamate, which is confirmed by the presence of a number of strong direct correlation.