Профилактика печеночных осложнений при антихеликобактерной терапии с помощью орального антидисбиотического геля - Шухтина, И.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2015)
Цель: определить гепатопротекторные свойства при АХБТ препарата квертулидон, содержащего кверцетин, инулин, имудон и цитрат кальция. Материалы и методы: АХБТ у крыс осуществляли путем введения per os омепразола (1,3 мг/кг), амоксила (50 мг/кг) и кларитромицина (7,5 мг/кг) в течение 8 дней. Опытная группа дополнительно получала оральные аппликации геля «Квертулидон» в течение 11 дней. Умерщвление крыс осуществляли на 12-й день. В крови определяли лейкоцитарную формулу, в сыворотке крыс – АЛТ, ЩФ, уреазу, лизоцим. В печени определяли МДА, эластазу, ЩФ, уреазу, лизоцим, каталазу. Рассчитывали степень дисбиоза по Левицкому и индекс АПИ. Результаты: АХБТ снижает уровень неспецифического иммунитета (активность лизоцима и лимфоцитарный индекс), вызывает развитие в печени дисбиоза и гепатита. Введение квертулидона усиливает иммунитет, оказывает антидисбиотическое и гепатопротекторное действие. Мета: визначити гепатопротекторні властивості при АХБТ препарату квертулідон, що містить кверцетин, інулін, имудон і цитрат кальцію. Матеріали і методи: АХБТ у щурів здійснювали шляхом введення per os омепразолу (1,3 мг / кг), Амоксилу (50 мг / кг) і кларитроміцину (7,5 мг / кг) протягом 8 днів. Дослідна група додатково отримувала оральні аплікації гелю «Квертулідон» протягом 11 днів. Умертвіння щурів здійснювали на 12-й день. У крові визначали лейкоцитарну формулу, в сироватці щурів АЛТ, ЩФ, уреазу, лізоцим. У печінці визначали МДА, еластазу, ЩФ, уреазу, лізоцим, каталазу. Розраховували ступінь дисбіозу по Левицькому та індекс АПИ. Результати: АХБТ знижує рівень неспецифічного імунітету (активність лізоциму та лімфоцитарний індекс), викликає розвиток в печінці дисбіозу і гепатиту. Введення квертулідона підсилює імунітет, має антидисбіотичну та гепатопротекторну дію. Objective: to determine hepatoprotective properties of cvertulidon at antihelicobacter therapy (AHBT). The preparation mentioned contains cverticyn, inulin, imudon and calcium citrate. Materials and methods: In rats АHBT was simulated by per os administration of omeprazol (1,3 mg/kg), аmoxil (50 mg/kg) and clarytromicine (7,5 mg/kg) during 8 days. Experimental group additionally got oral applications of «Cvertulidon» gel during 11 days. Mortification of rats was done at the 12th day. In the blood they determined leukogram, in the serum PHO, ALT, urease, lysozyme. In liver they determined MDA, elastaza, PHO, urease, lysozyme, catalase. The degree of dysbiosis has been calculated by Levitsky’s method, and index of API. Results: AHBT decease the level of non-specific immunity (lysozyme’ activity and lymphocytic index), causes hepatic dysbiosis development and hepatitis. Injection of Cvertulidon intensifies immunity, has antibiotic and hepatoprotective action.