Вплив температури на проникність мембран еритроцитів людини для 1,2-пропандіолу та диметилсульфоксиду - Гордієнко, О.І. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2003)
Представлено результати визначення коефіцієнтів проникності мембран еритроцитів людини для 1,2-пропандіолу (1,2-ПД) та диметилсульфоксиду (ДМСО) в діапазоні температур 3-37°С. Показано, що Ареніусові залежності коефіцієнтів проникності для досліджених речовин зазнають зламів у температурних інтервалах 8-12, 18-20 і 28-30°С, відомих як критичні для низки функціональних показників біологічних мембран, з різкою зміною значень енергії активації (Eа). Розглядались можливі механізми термоіндукованих змін параметрів проникання неелектролітів крізь мембрани еритроцитів. Представлены результаты измерений коэффициентов проницаемости мембран эритроцитов человека для 1,2-пропандиола и диметилсульфоксида в диапазоне температур 3-37°С. Показано, что Аррениусовы зависимости коэффициентов проницаемости для исследованных веществ претерпевают ряд изломов в интервалах температур 8-12, 18-20 и 28-30°С, известных как критические для ряда функциональных показателей биологических мембран, с резким изменением значений энергии активации. Рассматривались возможные механизмы термоиндуцированных изменений параметров проникновения неэлектролитов через мембраны эритроцитов. The paper presents the results of study of human erythrocyte membrane permeability for 1,2-propane diol (1,2-PD) and dimethylsulfoxide (DMSO) within temperature limits of 3-37°C. Arrhenius dependencies of permeability coefficients for the studied substances were shown to be underwent the series of breaks within the following temperature limits: 8-12, 18-20 and 28-30°C (being known as the critical ones for some functional indices of biological membranes) with sharp changes in activation energy (Eа). Some possible mechanisms of thermoinduced changes in parameters of non-electrolytes permeation via erythrocyte membrane are discussed.