Влияние предлучевого криовоздействия на рост аденокарциномы Герена в процессе облучения - Узленкова, Н.Е.; Михановский, А.А. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2002)
Изучали скорость роста аденокарциномы Герена в процессе рентгенотерапии в зависимости от сроков проведения предлучевой криодеструкции опухоли. Результаты исследования показали, что скорость роста опухоли в процессе облучения зависит от сроков проведения криодеструкции. Криовоздействие за 24 ч до начала рентгенотерапии уменьшает скорость роста аденокарциномы Герена в процессе всего облучения. Криодеструкция за 48 ч до начала облучения вызывает лишь кратковременную задержку роста опухоли в первые 2-е суток после начала облучения с последующим его ускорением. Вивчали швидкість зростання аденокарциноми Герена в процесі рентгенотерапії в залежності від термінів проведення передпроменевої кріодеструкції пухлини. Результати дослідження показали, що швидкість зростання пухлини в процесі опромінення залежить від термінів виконання кріодеструкції. Кріовплив за 24 год до початку рентгенотерапії зменшує швидкість зростання аденокарциноми Герена в процесі всього опромінення. Кріодеструкція за 48 год до початку опромінення викликає лише короткочасну затримку зростання пухлини в перші дві доби після початку опромінення з наступним її прискоренням. The authors have studied the growth rates of Guerin’s adenocarcinoma in the process of X-ray therapy depending on the performance terms of pre-x-ray tumour cryodestruction. The investigation results have demonstrated that the growth rate for the tumour in the irradiation process depends on the terms of cryodestruction performance. The cryoeffect 24 hrs prior to the X-ray therapy reduces the growth rate of Guerin’s adenocarcinoma in the process of the whole irradiation. Cryodestruction 48hrs prior to the start of irradiation causes only a short-time delay in the tumour growth in the first 48hrs after starting the irradiation with its following accelerating.