Експлуатаційна деградація механічних властивостей металу аміакопроводу - Архипов, О.Г.; Ніхаєнко, Ю.Я.; Борисенко, В.А.; Хома, М.С.; Любимова-Зінченко, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Проаналізовано закономірності зміни механічних характеристик металу труб аміакопроводу Тольятті–Одеса впродовж 30-річної експлуатації. Внаслідок дії середовища, механічних навантажень, а для труб, що знаходилися на поверхні, ще й перепаду температур, метал деградував, що супроводжувалось корозійним пошкодженням
та наводнюванням. Запропоновано аналітичний вираз, що описує часову зміну міцності металу та слугує інструментом для переходу від “планових капітальних ремонтів” до “ремонтів за станом обладнання”. Проанализированы закономерности изменения механических характеристик металла труб аммиакопровода Тольятти–Одесса после 30 лет эксплуатации. Вследствие действия среды, механических нагрузок, а для труб, находящихся на поверхности,
еще и перепада температур, произошла деградация металла, которая сопровождалась коррозионными повреждениями и наводороживанием. Предложено аналитическое выражение, которое описывает изменение характеристик прочности во времени и является инструментом перехода от “плановых капитальных ремонтов” к “ремонтам по состоянию
оборудования”. The mechanical behaviour of Tolyatti–Odessa ammonia pipe line metal after
30 years of operation is analyzed. Degradation of the metal, accompanied by corrosion damage
and hydrogenation, takes place due to a few reasons such as operating media, physical stress and
differential temperature for the surface pipes. The analytical expression that describes timehistory
of strength characteristic and is the instrument of transition from the scheduled overhauls
to as-required repairs is proposed.