Оцінювання експлуатаційної деградації профільної сталі стріли буртоукладника - Харченко, Є.В.; Поліщук, Л.К.; Звірко, О.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Порівнянням механічних властивостей сталі кутників рамної конструкції тривало
експлуатованого буртоукладника з вихідним станом металу виявлено, що міцність
та пластичність істотно не змінилися, однак, погіршилася ударна в’язкість металу,
причому практично незалежно від знака змінних напружень. Для оцінювання експлуатаційної деградації властивостей використано електрохімічні підходи і встановлено, що достатньо чутливим інформативним параметром є поляризаційний опір. Сравнением механических свойств стали уголков рамной конструкции
длительно эксплуатированного буртоукладчика с исходным состоянием метала выявлено,
что прочность и пластичность существенно не изменились, но ухудшилась ударная вязкость металла, причем практически независимо от знака переменных напряжений. Для
оценки эксплуатационной деградации свойств использованы электрохимические подходы
и установлено, что достаточно чувствительным информативным параметром является поляризационное сопротивление. The carriage structure angle bar steel properties of long-term exploited clamp
packer with the metal in as-received state were compared. It was found that the strength and
plasticity were not changed noticeably but the impact strength of the metal deteriorated
practically independently of the cyclic stresses sign. The electrochemical approaches were used
for evaluation of the properties degradation and it was established that polarization resistance
was sensitive enough informative parameter.