Метод оцінювання роботоздатності та ризику руйнування елементів конструкцій з тріщиноподібними дефектами - Панасюк, В.В.; Дмитрах, І.М.; Тот, Л.; Білий, О.Л.; Сиротюк, А.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Запропоновано метод оцінювання міцності та ризику руйнування дефектних елементів конструкцій на основі показника “опірності елемента конструкції росту тріщини”, який є характеристикою швидкості зміни коефіцієнта інтенсивності напружень біля вершини тріщини під час її росту в такому елементі. Наведено приклади
оцінювання роботоздатності та довговічності типових елементів конструкцій з тріщиноподібними дефектами різних форми та розташування під дією квазістатичних
та циклічних навантажень. Предложен метод оценки прочности и риска разрушения дефектных элементов конструкций на основании показателя “сопротивления элемента конструкции росту трещины”, который является характеристикой скорости изменения коэффициента интенсивности напряжений возле вершины трещины во время ее роста в конструктивном
элементе. Приведены примеры оценки работоспособности и долговечности типичных
элементов конструкций с трещиноподобными дефектами различных формы и размещения
при воздействии квазистатических и циклических нагрузок. The method for strength and fracture risk assessment of defected structural
elements is proposed. It is based on the index “resistance of structural element to crack growth”,
which is a characteristic of the stress intensity factor rate change at the crack tip during its
propagation in the structural element. The examples of serviceability and durability assessment
of the typical structural elements with defects of different shape and location under conditions of
quasi-static and cyclic loadings are presented.