Формування залишкових напружень у пластинах з функціональними отворами після дорнування - Ясній, П.В.; Гладьо, С.В.; Скочиляс, В.В.; Семенець, О.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Опрацьовано методику моделювання методом скінченних елементів напружено-деформованого стану за дорнування отворів. Виявлено основні закономірності впливу відносного натягу дорнування та діаметра отвору на формування локальних залишкових напружень стиску в його околі. Зокрема, встановлено, що зі збільшенням натягу дорнування від 1 до 3% вони на циліндричній поверхні отвору вони зростають у 1,5–2 рази. Разработана методика моделирования методом конечных элементов напряженно-деформированного состояния после дорнирования отверстий. Выявлены основные закономерности влияния относительного натяжения дорнирования и диаметра отверстия на формирование локальных остаточных напряжений сжатия в их окрестности. В частности, установлено, что с увеличением напряжения дорнирования от 1 до 3% на цилиндрической поверхности отверстия они возрастают в 1,5–2 раза. The method of modeling the stress-strain state for holes mandrelling using Final Element Method has been analyzed. The basic regularities of relative mandrelling tension and the hole diameter on the formation of local compressive residual stresses in the vicinity of functional holes have been found. With the increase of mandrelling tension from 1 to 3% these stresses increase on the cylindrical surface of the hole in 1.5–2 times.