Закономірності одержання та властивості гідрогелевих мембран - Суберляк, О.В.; Мельник, Ю.Я.; Скорохода, В.Й. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Досліджено закономірності одержання високогідрофільних мембран на основі композицій гідроксіалкіл(мет)акрилатів із полівінілпіролідоном. Виявлено взаємозв’язок параметрів комплексоутворення між мономером та полівінілпіролідоном у вихідній композиції зі складом і структурними параметрами полімерної сітки. Виявлені ефективні способи направленого формування структури і регулювання властивостей досліджуваних мембран. Исследованы закономерности получения высокогидрофильных мембран на основе композиций гидроксиалкил(мет)акрилатов с поливинилпирролидоном. Выявлена взаимосвязь параметров комплексообразования между мономером и поливинилпирролидоном в исходной композиции с составом и структурными параметрами полимерной сетки. Обнаружены эффективные способы направленного формирования структуры и регулирования свойств исследуемых мембран. The regularities of obtaining high hydrophilic membranes, based on compositions of hydroxyalkyl(meth)acrylates with polyvinylpyrrolidone, are investigated. The interrelation of complexation parameters between monomers and polyvinylpyrrolidone in the initial composition with the composition and structural parameters of the polymeric grid is identified. The effective ways of directed structure formftion and regulation of properties of the membranes are defined.