Чергування типів руйнування стоматологічних полімерів на різних стадіях розвитку тріщини - Скальський, В.Р.; Макєєв, В.Ф.; Станкевич, О.М.; Кирманов, О.С.; Винницька, С.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2014)
Розглянуто особливості руйнування полімерних матеріалів, які використовують у стоматологічній практиці для виготовлення тимчасових конструкцій. За значенням критеріального параметра κ показано, що під дією квазістатичного навантаження у полімерах відбуваються різні типи руйнування (в’язке, в’язко-крихке, крихке), які чергуються між собою протягом докритичного розвитку тріщини. З урахуванням тріщиностійкості на початкових стадіях руйнування виконано ранжування полімерів. Рассмотрены особенности разрушения полимерных материалов, используемых в стоматологической практике для изготовления временных конструкций. По значениям критериального параметра κ показано, что под действием квазистатической нагрузки в полимерах протекают различные типы разрушения (вязкое, вязко-хрупкое, хрупкое), которые чередуются между собой в течение критического развития трещины. С учетом трещиностойкости на начальных стадиях разрушения проведено ранжирование полимеров. Fracture features of polymeric materials used in dental practice for temporary structures preparation were studied. By means of the criterion parameter κ it is shown that under quasi-static loading in polymers different types of fracture occur (ductile, ductile-brittle, brittle). These types of fracture alternate during critical crack growth. Polymers have been ranked by the fracture toughness at the initial fracture stages.