Кінетика дифузійного насичення титанового сплаву ВТ1-0 азотом і киснем за температури 950°С - Матичак, Я.С.; Федірко, В.М.; Погрелюк, І.М.; Ткачук, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Аналітично відображено роль азоту та кисню як α-стабілізаторів у формуванні в титановому сплаві ВТ1-0 тришарової дифузійної зони (на базі α-, (α+β)- і β-фаз). Розраховано константи росту цих шарів (для Т = 950°С), що дало можливість передбачити кінетику зміни їх товщин і розподіл елементів втілення (азоту чи кисню) в дифузійній зоні. Експериментально зафіксовано еволюцію (після витримок 1 і 5 h) мікроструктури приповерхневого шару титану після азотування. Аналитически отображена роль азота и кислорода как α-стабилизаторов в
формировании в титановом сплаве ВТ1-0 трехслойной диффузионной зоны (на базе α-,
(α+β)- и β-фаз). Расcчитаны константы роста этих слоев (для Т = 950°С), что дало возможность предвидеть кинетику изменения их толщин и роспределение элементов внедрения (азота или кислорода) в диффузионной зоне. Экспериментально зафиксирована эволюция (после выдержек 1 і 5 h) микроструктуры приповерхностного слоя титана после
азотирования. The role of nitrogen and oxygen as α-stabilizers in the formation of threelayered
diffusion zone (on the base of α-, (α+β)- and β-phases) in ВТ1-0 т titanium alloy was
investigated analytically. The constants of growth of these layers (for Т = 950°С) were calculated,
thus allowing to foresee the kinetics of change of their thickness and distribution of the
interstitial elements (nitrogen or oxygen) in the diffusion zone. The microstructure evolution
(holding times of 1 and 5 h) of the microstructure of the near-surface layer of titanium after nitriding
was recorded experimentally.