Визначення характеристик тріщиностійкості сталі 17Г1С за поперечного зсуву - Іваницький, Я.Л.; Штаюра, С.Т.; Ленковський, Т.М.; Мольков, Ю.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Визначено статичну тріщиностійкість на компактних зразках Річарда зі сталі 17Г1С
та встановлено критичне розкриття тріщини за поперечного зсуву. Випробувано
зразки за циклічного навантаження, модернізовано зразок Річарда для поліпшення
умов зародження і росту тріщини поперечного зсуву. Методом цифрової кореляції
зображень отримано розподіл деформацій біля вершини концентратора. Определено статическую трещиностойкость на компактных образцах Ричарда из стали 17Г1С и установлено критическое раскрытие трещины при поперечном
сдвиге. Испытано образцы циклическим нагружением, модернизировано образец Ричарда
с целью улучшения условий зарождения и роста трещины поперечного сдвига. Методом
цифровой корреляции изображений получено распределение деформаций возле вершины
концентратора. The static crack growth resistance and the critical crack opening displacement
on compact Richard’s specimens made of 17Г1С steel in longitudinal shear (mode II) are determined.
Specimens were tested under cyclic loading. The Richard’s specimen was modernized
with the purpose to improve the conditions for shear cracks initiation and growth. Using the
digital image correlation method the deformation distribution near the notch tip was obtained.