Пружний покрив з неоднорідним проміжним шаром під дією нормальних і дотичних зусиль - Кульчицький-Жигайло, Р.; Байковський, А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Розглянуто тривимірну задачу теорії пружності про навантаження неоднорідного півпростору нормальними і дотичними зусиллями, розподіленими в круговій області його поверхні. Півпростір складається з однорідних основи та шару, і проміжного неоднорідного шару, коефіцієнт Пуассона якого сталий, а залежність модуля Юнґа від відстані до поверхні основи описує лінійна функція. Досліджено вплив товщини проміжного шару на розподіл розтягальних напружень у покриві. Рассмотрена трехмерная задача теории упругости о нагружении неоднородного полупространства нормальными и касательными усилиями, распределенными в круговой области его поверхности. Полупространство состоит из однородных основания и слоя, а также промежуточного неоднородного слоя, коэффициент Пуассона которого постоянный, а зависимость модуля Юнга от расстояния до поверхности основания описывает линейная функция. Исследовано влияние толщины промежуточного слоя на распределение растягивающих напряжений в покрытии. The analytical solution of the three-dimensional elasticity problem on inhomogeneous half-space under normal and tangential loading applied in circular area of its surface was obtained. Half-space is composed of the homogeneous base, homogeneous coating and inhomogeneous interlayer which Poisson’s ratio is constant and its Youn’s modulus is described by the linear function of the distance to the base surface. The influence of the interlayer thickness on the tensile stresses in coating was studied.