До питання евакуації природного газу з дефектних ділянок магістральних газопроводів - Мацук, З.М.; Бунько, Т.В.; Сафонов, В.В. (Геотехнічна механіка, 2016)
Основу ефективності капітальних і планових ремонтів магістральних газопроводів складає скорочення витрат. Істотною складовою витрат є газ, який стравлюється з газопроводів, які виводяться у ремонт, в атмосферу, а також витрати на сплату за вплив стравлювання газу на навколишнє середовище. З метою зниження втрат під час планових ремонтів і обслуговування магістральних газопроводів пропонується технологія відкачування природного газу з ділянок магістральних газопроводів, виведених з роботи на період ремонту з використанням мобільних газоперекачуючих агрегатів, призначених для евакуації природного газу, який залишається у ділянці газопроводу, який виводиться з експлуатації, шляхом перекачування його в газопровід, що проходить паралельно, або за відключаючий запорний кран по ходу (проти ходу) газу. Охарактеризовано патенти на корисну модель, отримані з метою рішення цієї задачі. Потенціал економії природного газу під час використання запропонованих технологій на об ́єктах нафтогазової промисловості, може досягти 100 млн. м³ на рік і більше. Основу эффективности капитальных и плановых ремонтов магистральных газопроводов составляет сокращение расходов. Существенной составляющей расходов является газ, который стравливается из выводящихся в ремонт газопроводов в атмосферу, а также расходы на уплату за влияние стравливания газа на окружающую среду. С целью снижения потерь при плановых ремонтах и обслуживании магистральных газопроводов предлагается технология откачивания природного газа из участков магистральных газопроводов, выведенных из работы на период ремонта с использованием мобильных газоперекачивающих агрегатов, предназначенных для эвакуации природного газа, остающегося в выводимом из эксплуатации участке газопровода, путем перекачивания его в проходящий параллельно или за отключающий запорный кран по ходу (против хода) газа. Охарактеризованы патенты на полезную модель, полученные с целью решения этой задачи. Потенциал экономии природного газа при использовании предложенных технологий на объектах нефтегазовой промышленности, может достичь 100 млн. м³ на год и больше. Basis of efficiency of major and planned repairs of diversion gas pipelines is made by the cutback of spending. Gas, which etch from gas pipelines, which hatch in repair, in an atmosphere, and also charges in satisfaction of etching gas on an environment, is the substantial constituent of charges. With the purpose of decline of losses during the planned repairs and maintenance of diversion gas-send-off technology of pumping out of natural gas from the areas of diversion gas pipelines, shown out of work on the period of repair with the use of the mobile gas-transportation aggregates, intended for evacuation of natural gas, which remains in the area of gas pipeline which hatches from exploitation, is offered, by pumping over of him in a gas pipeline, that passes parallel, or for a disconnecting baring faucet on motion (against motion) of gas. The patents on an useful model, got with the purpose of decision of this task, are described. Potential of natural gas economy during the use of the offered technologies on the objects of oil and gas industry, can attain 100 million cubic metres on a year and anymore.