Квазіаналогове моделювання процесів поширення звуку на території міста - Сафонов, В.В.; Абракитов, В.Э. (Геотехнічна механіка, 2016)
Запропоновано нову конструкцію пристрою моделювання акустичних процесів на території сучасного міста. Вживання світла не у видимому, а в інфрачервоному діапазоні має достатньо великі переваги в плані розширення діапазону можливих масштабів лінійних розмірів під час моделювання. Специфікація складових частин пристрою: змінна модель міської території; моделі різноманітних джерел звуку; засіб реєстрації розподілу енергії, яка моделюється (електронно-оптичний перетворювач). Оскільки звук і інфрачервоне випромінювання підкоряються однаковим для всіх типів хвиль закономірностям розповсюдження, енергія інфрачервоного випромінювання розповсюджується по поверхні моделі ідентично. Одержана в ході модельних експериментів інформація вноситься в комп'ютер і будуються карти шуму, які описують розподіл акустичного забруднення по території міста. Створений пристрій квазіаналогового моделювання процесів розповсюдження звуку, який реалізує встановлену аналогію між розповсюдженням звуку і електромагнітних хвиль. Забезпечена можливість картографування шумового режиму із застосуванням сучасних технологій шляхом побудови карт шуму за наслідками квазіаналогового моделювання. Застосування рішень, які пропонуються, є особливо важливим у житлових районах, які розташовані поблизу промислових і транспортних об'єктів, зокрема, вугільних підприємств і автомагістралей. Предложена новая конструкция устройства моделирования акустических процессов на территории современного города. Применение света не в видимом, а в инфракрасном диапазоне имеет достаточно большие преимущества в плане расширения диапазона возможных масштабов линейных размеров при моделировании. Спецификация составных частей устройства: переменная модель городской территории; модели разнообразных источников звука; средство регистрации распределения энергии, которая моделируется (электронно-оптический преобразователь). Поскольку звук и инфракрасное излучение подчиняются одинаковым для всех типов волн закономерностям распространения, энергия инфракрасного излучения распространяется по поверхности модели идентично. Полученная в ходе модельных экспериментов информация вносится в компьютер и строятся карты шума, которые описывают распределение акустического загрязнения на территории города. Создано устройство квазианалогового моделирования процессов распространения звука, которое реализует установленную аналогию между распространением звука и электромагнитных волн. Обеспечена возможность картографирования шумового режима с применением современных технологий путем построения карт шума по результатам квазианалогового моделирования. Применение предлагаемых решений особенно актуально в жилых районах, прилегающих к промышленным и транспортным объектам, в частности, угольным предприятиям и автомагистралям. A new construction device of modelling of acoustic processes on the territory of contemporary city is offered. Application of light not in visible one, and in an infra-red range takes enough large advantages in the plan of expansion range of possible scales of linear sizes at the modelling. Specification of component parts of device: variable model of the city territory; models of various sources of sound; mean of registration distributing of energy which is designed (eleсtronic-optical transformer). As sound and infra-red radiation submit to conformities to the law of distribution identical for all types of waves, energy of infra-red radiations spreads on the surface of model identically. It is brought in a computer and the cards of noise, which describe distributing of acoustic contamination on territory of city, are built. The device of quazy-analogous modelling processes of distribution of sound, which will realize the set analogy between distribution of sound and electromagnetic waves, is created. Possibility of cartografing a map of the noise mode with the use of modern technologies by construction of cards of noise on results the quazyanalogous modelling is garanteed. Application of the offered solutions is especially actual in dwelling districts, adjoining to the industrial and transport objects, in particular, coal enterprises and motorways.