Методика оцінки виробничого ризику - Гунченко, О.М.; Бєліков, А.С.; Касьянов, М.А.; Шаломов, В.А.; Стефанович, П.І. (Геотехнічна механіка, 2016)
Обґрунтована, для оцінки виробничого ризику, доцільність використання багатомірної моделі аналізу умов праці, на основі розподілення за вагою параметрів наявних шкідливих та небезпечних виробничих чинників на дві канонічні величини – за одиницями вимірювання і їх частками до гранично допустимих концентрацій. Доведена можливість при дослідженні і оцінці виробничого ризику враховувати умови праці у конкретному виробництві з зазначенням фактичних вимірів (або розрахункових значень, отриманих на стадії проектування) параметрів конкретних чинників, характерних для нього, переведенням їх з існуючих одиниць вимірювання у частки гранично допустимих концентрацій і визначенням їх ваги у канонічних величинах. Такий підхід до методології оцінки виробничого ризику забезпечує виконання вимог, наданих у Державних санітарних нормах та правилах «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», про те, що гігієнічна оцінка професійного ризику повинна проводитися з урахуванням величини експозиції цих факторів, показників стану здоров’я працівника та втрати ним працездатності. Обоснована, для оценки производственного риска, целесообразность использования многомерной модели анализа условий труда на основе распределения по весу параметров имеющихся вредных и опасных производственных факторов на две канонические величины – по единицам измерения и их долям к предельно допустимым концентрациям. Получена возможность при исследовании и оценке производственного риска учитывать условия труда в конкретном производстве с указанием фактических измерений (или расчетных значений, полученных на стадии проектирования) параметров конкретных факторов, характерных для него, переводом их из существующих единиц измерения в весовые доли предельно допустимых концентраций и определением их веса в канонических величинах. Такой подход к методологии оценки производственного риска обеспечивает выполнение требований, представленных в Государственных санитарных нормах и правилах «Гигиеническая классификация труда по показателям вредности и опасности факторов производственной среды, тяжести и напряженности трудового процесса» о том, что гигиеническая оценка профессионального риска должна проводиться с учетом величины экспозиции этих факторов, показателей состояния здоровья работника и потери им трудоспособности. The expedience of the use of multidimensional model of analysis of terms of labour on the basis of distributing on weight of parameters of present harmful and dangerous production factors on two canonical sizes – on units of measuring and their stakes to maximum possible concentrations, for estimation of production risk, is grounded. Possibility at research and estimation of production risk to take into account the terms of labour in concrete production with pointing of the actual measurings (or the calculation values got on the stage of planning) of parameters of concrete factors characteristic for him, by translation of them from existent units of measuring in gravimetric stakes is maximum possible concentrations and determination of their weight in canonical sizes is got. Such approach to methodology of estimation of production risk provides implementation of the requirements, represented in the State sanitary norms and rules «Hygienical job classification on the indexes of harmfulness and danger of factors of production environment, weight and tension of labour process», that hygienical estimation of occupational take must be conducted taking into account the size of display of these factors, indexes of the state of health of worker and loss by him ability to work.