Ризик виникнення і оцінки наслідків аварійних ситуацій внаслідок зношення плунжерної пари дизельних двигунів внутрішнього згоряння - Занько, С.М. (Геотехнічна механіка, 2016)
За результатами дослідження причин і показників виробничого ризику при експлуатації плунжерних пар в паливних насосах високого тиску дизельних двигунів внутрішнього згоряння, що застосовуються в різних видах транспортної техніки, та методів безрозбірного відновлення їх поверхонь тертя, була встановлена необхідність у визначенні їх частки у економічно-соціальних наслідках аварійних ситуацій, які виникають при експлуатації таких двигунів внутрішнього згоряння, зокрема, при використанні транспортних засобів під час виконання робіт у поверхневих комплексах вугільних шахт. Доведено, що при раніше встановленому зменшенні відсотку відмов двигунів внутрішнього згоряння, який складає 8% від загальної кількості технічних причин аварійних ситуацій, при впровадженні безрозбірного відновлення плунжерних пар під дією електромагнітного поля у мастильному середовищі при напрацюванні на відмову упродовж 20000 год., на 1,78%, збільшується величина загального очікуваного економічного ефекту, відносно показників 2015 р. щодо прямих матеріальних витрат, пов’язаних тільки з ремонтом транспортних засобів з незначними ушкодженнями, без урахування травматичних наслідків аварійних ситуацій на вугільних шахтах. По результатам исследования причин и показателей производственного риска при эксплуатации плунжерных пар в топливных насосах высокого давления дизельных двигателей внутреннего сгорания, которые применяются в разных видах транспортной техники, и методов безразборного восстановления их поверхностей трения, была установлена необходимость в определении их доли в экономически-социальных последствиях аварийных ситуаций, возникающих при эксплуатации таких двигателей внутреннего сгорания, в частности, при использовании транспортных средств для выполнения работ в поверхностных комплексах угольных шахт. Доведено, что при ранее установленном уменьшении процента отказов двигателей внутреннего сгорания, который составляет 8% от общего количества технических причин аварийных ситуаций, при внедрении безразборного восстановления плунжерных пар под действием электромагнитного поля в смазочной среде при наработке на отказ на протяжении 20000 часов, на 1,78%, увеличивается величина общего ожидаемого экономического эффекта, относительно показателей 2015 г., в отношении прямых материальных расходов, связанных только с ремонтом транспортных средств с незначительными повреждениями, без учета травматических последствий аварийных ситуаций на угольных шахтах. On results research of reasons and indexes of production risk during exploitation of plunzher pair in the fuel pumps of high pressure of diesel combustion engines, which are used in different types of transport technique, and methods of indisassemble renewal of their surfaces of friction, a necessity in determination of their stake in the economic-social consequences of emergency situations arising up during exploitation of such combustion engines was set, in particular, at the use of transport vehicles for implementation of works in the superficial complexes of coal mines. It is led to, that at the pre-established diminishment percent of refusals of combustion engines, which makes 8% from the common amount of technical reasons of emergency situations, at introduction of indisassemble renewal of plunzher pair under action of the electromagnetic field in a lubricating environment at work on the refusal during 20000 hours, on 1,78%, is multiplied the size of the general expected economic effect, in relation to the indexes of 2015, in regard to the direct material maintenances related only to repair of transport vehicles with the insignificant damages, without taking into account traumatic consequences of emergency situations on coal mines.