Вплив ультразвукової обробки на механічні і теплофізичні властивості епоксидних нанокомпозитів - Букетов, А.В.; Сапронов, О.О.; Браїло, М.В.; Алексенко, В.Л. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Досліджено вплив оптимального режиму ультразвукової обробки на фізико-механічні і теплофізичні властивості нанокомпозитів, максимальні показники яких спостерігали за введення у епоксидну в’язь нанодисперсного наповнювача спеченого композита при вмісті 0,05 m.p. на 100 m.p. епоксидного олігомеру. При цьому адгезійна міцність під час зсуву становить σₜ = 15,0 МPа, модуль пружності – Е = 3,7 GPа, руйнівні напруження за згину – σᵦ = 100 МPа, теплотривкість (за Мартенсом) – Т = 342 K. Исследовано влияние оптимального режима ультразвуковой обработки на физико-механические и теплофизические свойства нанокомпозитов, максимальные показатели которых наблюдали при введении в эпоксидное связующее нанодисперсного наполнителя спеченного композита при содержании 0,05 m.p. на 100 m.p. эпоксидного олигомера. При этом адгезионная прочность при сдвиге составляет σₜ = 15,0 МPа, модуль упругости – Е = 3,7 GPа, разрушающее напряжение при изгибе – σᵦ = 100 МPа, теплостойкость (по Мартенсу) – Т = 342 K. The optimal mode of ultrasonic treatment on the physico-mechanical and thermal-physical properties of nanocomposites is investigated. Maximum values of which were observed with the introduction of epoxy binder nano-dispersive filler of the sintered composite, the epoxy oligomer content being 0.05 m.p. per 100 m.p. In this case, the adhesive shear strength is σₜ = 15.0 MPa and the elasticity modulus – E = 3.7 GPa, tensile stress in bending – σᵦ = =100 MPa and temperature resistance (Martens) – T = 342 K.