Локальне проковзування тіл, зумовлене неоднорідним коефіцієнтом тертя - Маланчук, Н.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено контактну взаємодію двох пружних ізотропних тіл за умов плоскої деформації з урахуванням проковзування, зумовленого локальною неоднорідністю коефіцієнта тертя, за послідовного навантаження нормальними та зсувними зусиллями. Використовуючи метод комплексних потенціалів, відповідну контактну задачу звели до сингулярного інтегрального рівняння на відносний зсув меж тіл на ділянці проковзування, розв’язок якого знайшли в аналітичній формі. Проаналізовано вплив зовнішнього навантаження на відносний зсув меж тіл на цій ділянці, її довжину та контактні напруження. Исследовано контактное взаимодействие двух упругих тел в условиях плоской деформации с учетом проскальзывания, обусловленного локальной неоднородностью коэффициента трения, при последовательном нагружении нормальными и сдвиговыми усилиями. Соответствующая контактная задача с использованием метода комплексных потенциалов сведена к сингулярному интегральному уравнению на относительный сдвиг границ тел на участке проскальзывания, которое решено аналитически. Проанализировано влияние внешней нагрузки на относительный сдвиг границ тел на участке проскальзывания, длину этого участка и контактные напряжения. The contact interaction of two elastic solids, having a local surface defect under plane deformation, with account of slipping, caused by local heterogeneity of the friction coefficient under subsequent shear and normal loading, is studied. Using the complex potentials the corresponding contact problem is reduced to a singular integral equation for relative shear of the bodies boundaries, which is solved analytically. The influence of the external loading on the relative shear of the boundaries of bodies in the slip region, length of this region and contact stresses are analyzed.