Трибологічні властивості епоксикомпозитів, наповнених дисперсними частинками і термопластами - Букетов, А.В.; Браїло, М.В.; Кобельник, О.С.; Акімов, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2016)
Встановлено, що найвищі трибологічні властивості має матеріал, наповнений частинками антифрикційного графіту марки АГ-1500 (дисперсність 63…80 mm), перліту (дисперсність 5…10 mm) та гранулами поліаміду ПА-6 у співвідношенні 60:20:30, відповідно. Такий композит за швидкості ковзання v = 1,0 m/s має такі властивості: момент тертя М = 1,0…1,2 N×m, коефіцієнт тертя f = 0,20…0,22, температура T = 340…341 K, інтенсивність зношування Im = 0,4…0,5 mg/km, шлях припрацювання l = 2500…3000 m. Установлено, что лучшими трибологическими свойствами отличается материал, наполненный частицами антифрикционного графита марки АГ-1500 (дисперсность 63...80 mm), перлита (дисперсность 5...10 mm) и гранулами полиамида ПА-6 в соотношении 60:20:30 соответственно. Такой композит при скорости скольжения v = 1,0 m/s имеет следующие свойства: рабочий момент трения М = 1,0...1,2 N×m, коэффициент трения f = 0,20...0,22, рабочая температура T = 340...341 K, интенсивность изнашивания Im = 0,4...0,5 mg/km, путь приработки l = 2500...3000 m. It is established that the best tribological properties has the material filled with particles of anti-friction АГ-1500 graphite (dispersion 63...80 mm), pearlite (dispersion 5...10 mm) and granules of polyamide ПA-6 in a ratio of 60:20:30, respectively. This composite for sliding velocity v = 1.0 m/s has the following properties: working moment of friction M = 1.0...1.2 N×m, friction coefficient f = 0.20...0.22, operating temperature T = 340...341 K, wear intensity Im = = 0.4...0.5 mg/km, the running-in path l = 2500...3000 m.