Процеси самозбудження в автономних асинхронних генераторах зі змішаним самозбудженням - Кіселичник, О.І.; Пересада, С.М.; Печеник, М.В.; Пушкар, М.В. (Технічна електродинаміка, 2015)
Представлено аналітичні залежності для меж самозбудження трифазного автономного асинхронного генератора за змішаного збудження для схем довгого та короткого шунта. Порівняно графіки меж самозбудження за різних випадків змішаного та паралельного включення конденсаторних батарей. Показано, що використання схем змішаного самозбудження покращує властивості самозбудження та розширює межі, в яких самозбудження асинхронного генератора є можливим, але існують випадки, коли нижня межа самозбудження може звужуватися, що зменшує діапазон швидкостей, за яких можлива стійка робота генератора. Представлены аналитические зависимости для границ самовозбуждения трёхфазного автономного асинхронного генератора при смешанном возбуждении для схем длинного и короткого шунта. Проведено сравнение графиков границ самовозбуждения при разных случаях смешанного и параллельном включении конденсаторных
батарей. Показано, что использование схем смешанного самовозбуждения улучшает свойства самовозбуждения и расширяет границы, при которых самовозбуждение является возможным, но существуют случаи,
при которых нижняя граница самовозбуждения может сужаться, что приводит к уменьшению диапазона
скоростей, при которых возможна устойчивая работа генератора. The analytical dependences for the boundaries of the self-excitation of three-phase stand-alone induction generator
with compound excitation for long and short shunt schemes are presented. The comparison of the self-excitation
boundaries for different cases of compound and parallel connection of capacitor banks was carried out. It is shown that
the use of compound self-excitation improves the properties of self-excitation, and extends the boundaries where selfexcitation
is possible, but there are cases in which the lower boundary of the self-excitation can be narrowed, leading to
a decrease of the speed range in which stable operation of induction generator is possible.